Četvrtina bankarskog sektora u Srbiji menja vlasnike – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

Četvrtina bankarskog sektora u Srbiji menja vlasnike

Kada je u pitanju bankarski sektor u Srbiji već sada je jasno da bi u narednoj godini moglo doći do promene vlasništva većih kuća. Očekuje se da prodaja “Komecijalne banke” dobije na ubrzanju, dok će “OTP” banka kompletno preuzeti “Vojvođansku banku”, a po svemu sudeći i “Societe Generale” u Srbiji. Novog vlasnika očekuje i JUBMES banka čija prodaja je oglašena još u novembru.

Ove promene doneće i značajna pomeranja u tržišnim udelima u bankarskom sektoru. Ukoliko “OTP” banka do kraja sprovede transkacije koje je planirala i već dogovorila oni će na svojih 2,2 odsto učešća na srpskom tržištu dodati još oko 12 odsto koje u ovom trenutku drže “Vojvođanska banka” (3,5) i “Societe Generale” (8,5) pa će mereno udelom aktive “OTP” imati 14,3 odsto udela na tržištu. Dodamo li tome i “Komercijalnu banku”, koja drži 11 odsto srpskog tržišta, tokom naredne godine bi skoro četvrtina bankarskog sektora u Srbiji mogla da dobije nove vlasnike, prenosi Dnevnik.

Iako se o preuzimanju “Societe Generale” banke od strane “OTP-a” u poslovnim krugovima već mesecima govori kao o završenom poslu, “blaga kočnica” se osetila iz Narodne banke Srbije odakle je guvernerka Jorgovanka Tabaković podsetila da je sada u toku proces preuzmanja “Vojvođanske banke” od strane “OTP” i da je dok se taj postupak ne okonča, preuranjeno govoriti o ulasku “OTP” banke na tržište i preko još jedne banke.

Kad je reč o “Komercijalnoj banci”, raspisan je konkurs za izbor privatizacionog savetnika, a kao najozbljniji kandidat se pominje konsultantska kuća “Lazard” iz Francuske, koja je nedavno uspešno okončala posao oko preuzmanja beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” od strane “Vansija” i koncesije.

Kao novi mogući vlasnik “Komercijalne banke” pominje se “Erste banka” iz koje već duže vreme stižu najave da žele bolje da se pozicioniraju na tržištu Srbije, gde su trenutno na sedmom mestu sa tržišnim učešćem od pet odsto, dok su u svim drugim državama u kojima posluju, među tri najjače banke.

Međutim, ni domaći kapital nije bez ambicija. Kao mogući kupci pominju se vlasnici “Direktne banke”, domaći biznsimeni Andrej Jovanović i Bojan Milovanović. Oni su već preuzeli “Novu Kreditnu banku” – Maribor i “Pireus banku” koje sada rade pod imenom “Direktna banka”…

Država u “Komercijalnoj banci” ima najveći udeo (41,7 odsto), ali ne treba zanemariti i velike akcionare poput “EBRD” sa 24,4 odsto i “IFC” sa 10,15 odsto. Oni imaju pravo da prodaju svoje udele državi za ukupno 252 miliona evra, a to pravo neće koristiti bar do leta 2019. kako je dogovoreno sa Vladom Srbije.

Tags
Back to top button