Upaljen alarm: Najjača evropska ekonomija klizi ka recesiji – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Upaljen alarm: Najjača evropska ekonomija klizi ka recesiji

Više od polovine malih i srednjih preduzeća (MSP) u Nemačkoj smatra da bi najveća evropska ekonomija mogla da zabeleži pad u 2019. godini.

Ovakva alarmantna predviđanja su osnovana zbog posrtanja globalnog rasta, trgovinskih sporova i poteškoća u automobilskom sektoru.

Gotovo 53 odsto nemačkih malih i srednjih preduzeća, koje je anketirala industrijska asocijacija BVMW, strahuje da bi recesija mogla da zadesi ekonomiju u narednih 12 meseci, prenosi “Blumberg”.

Pesimistično raspoloženje na kraju 2018. potpuno je suprotno u odnosu na kraj prethodne godine, u kojoj je Nemačka iskusila snažan rast “na krilima” jake domaće potrošnje i procvata globalne trgovine.

Ekonomski podaci su od tada znatno oslabili, a ekonomisti su sada podeljeni oko toga da li takvi podaci signaliziraju sporiji ali stabilan nastavak ekspanzije, ili početak krize.

Konstantan nedostatak kvalifikovane radne snage takođe pogoršava izglede za rast, budući da više od 92 odsto malih i srednjih preduzeća ima teškoće u popunjavanju slobodnih radnih mesta, saopštio je BVMW.

Ta industrijska grupacija predstavlja oko 270.000 firmi koje zapošljavaju oko devet miliona radnika.

Tags
Back to top button