Avio karta skuplja ako se plaća karticom – Bankar.rs
SVE VESTI

Avio karta skuplja ako se plaća karticom

U zavisnosti od avio kompanije ili turističke agencije preko koje se kupuje avio karta, ukoliko se plaća karticom, velika je verovatnoća da cena neće biti ista kao i kada bi se sve platilo u gotovini. Čak i kada je kartica debitna i plaćanje se izvrši odmah, a ne kroz nekoliko rata.

Kako piše Kamatica, Milena P. je ispričala da je preko jedne turističke agencije kupovala avio kartu do Nemačke, sa poljskom avio kompanijom Lot. Preko sajta agencije rezervisala je let i naznačila da će cenu od 38.000 dinara platiti prilikom dolaska u agenciju. Novac je imala na računu i ceo iznos planirala da plati debitnom karticom. Tu nastaje prvi problem.

„U agenciji su mi rekli da ukoliko plaćam karticom da se ukupna cena uvećava za dva procenta. Objasnili su mi da je to provizija kartičara. Kada sam ih upitala zbog čega nigde nije naznačeno da se cena uvećava prilikom plaćanja karticom, rekli su mi da je to poslovna politika firme i da moram da platim uvećanu cenu, jer šta je problem to je svega 760 dinara, na šta je usledilo moje pitanje, šta bi bilo da sam kupovala dve povratne karte za Australiju i da su mi na taj iznos obračunali proviziju od 2% da li bi i to tada bilo malo? Nisam dobila odgovor“, ispričala je.

Na kraju, na njeno insistiranje da se plaćanje izvrši bez naplate provizije, jer nigde nije naznačeno da će istu morati da plati ukoliko ne ponese keš, službenica u agenciji je karte platila direktno on-line i tim putem nije naplaćena provizija. Kako se na cenu karata dodaje i provizija agencije od 2000 dinara, na istu je prilikom plaćanja putem POS terminala naplaćena provizija od 2 procenta.

Iz Narodne banke za Kamaticu su objasnili da cena mora biti ista, bez obzira na to da li potrošač plaća gotovinom ili platnom karticom.

„ U skladu sa Zakonom o platnim uslugama, primalac plaćanja, to podrazumeva bilo kog trgovca, uključujući i turističke agencije, ne može od klijenta, korisnika usluge, zahtevati posebnu naknadu za korišćenje platne kartice ili drugog platnog instrumenta. Nije dozvoljeno da trgovci od potrošača naplaćuju posebnu naknadu prilikom plaćanja karticom, a sa ciljem da se nadomesti trgovačka naknada koju trgovcima naplaćuje banka prihvatilac koja je instalirala POS uređaj na platnom mestu“, kažu u NBS.

Takođe, istim zakonom predviđeno je da će se novčanom kaznom od 50.000 do 800.000 dinara kazniti pravno lice ako, kao primalac plaćanja, zahteva posebnu naknadu od platioca za korišćenje platne kartice ili drugog platnog instrumenta.

Tags
Back to top button