Rast indeksa poslednjeg trgovačkog dana u lošoj godini – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Rast indeksa poslednjeg trgovačkog dana u lošoj godini

Indeksi na svetskim berzama bili su u porastu poslednjeg dana u godini koju su obeležila tumbanja na tržištima.

Američki indeksi su na početku trgovanja u porastu s nadama da će se rešiti trgovinski nesporazumi SAD i Kine, preneo je Asošiejtid pres.

Indeks Standard end Pur 500 je u porastu od 0,6 odsto, Dau Džons od 0,9 odsto i Nasdak od 0,7 odsto.

Decembar je bio posebno loš za američke indekse. Prošle nedelje glavni indeksi u Njujorku su ostvarili prvi nedeljni dobitak tokom inače bolnog meseca. Indeksi su i dalje oko 10 odsto u minusu ovog meseca i na putu su da imaju najgori decembar od 1931. godine.

Investitori su dobili ohrabrenje jučerašnjim tvitom predsednika SAD Donalda Trampa koji je naveo da je imao “dug i veoma dobar telefonski razgovor” sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Indeksi su takođe dobili podstrek početkom decembra kada su SAD i Kina dogovorili primirje u trgovinskom ratu, ali su onda pali kada nije razjašnjeno šta su se dve strane zapravo dogovorile.

Standard end Pur 500 je na putu da ove godine bude u minusu 6,5 odsto. Poslednji put kada je taj indeks pao na godišnjem nivou je bilo 2008. tokom finansijske krize – 37 odsto. Takođe je imao gubitke 2011. i 2015. ali se sa uračunavanjem dividendi taj gubitak pretvorio u mali rast.

U Evropi je francuski CAC 40 porastao 1,1 odsto, čime godinu završava gubitkom od 11 odsto. Britanski FTSE 100 je pao 0,1 odsto, čime je godišnji gubitak 12,5 odsto. Nemački indeks DAX juče nije imao promene pošto berza u Frankfurtu ne radi. Taj indeks je imao najveće gubitke ove godine s padom od 22 odsto u odnosu na najvišu vrednost u januaru, čime je ušao u “bear market”. Od početka godine je u padu od 18 odsto.

U Aziji je hongongški Hang Seng porastao 1,3 odsto, dok je australijski S&P ASX/200 pao 0,1 odsto. Većina drugih berzi bila je zatvorena zbog novogodišnjih praznika.

Tags
Back to top button