Građani sve više uzimaju keš kredite, stambeni na drugom mestu – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKreditiLICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Građani sve više uzimaju keš kredite, stambeni na drugom mestu

Krediti stanovništvu povećani su za 14,9 milijardi dinara u drugom tromesečju ove godine, odnosno za jedan odsto, pre svega zbog rasta zaduživanja putem keš kredita. Upravo keš pozajmice imaju najveći ueo u zaduženosti stanovništva, pa tek onda slede stambeni krediti, saopštila je Narodna banka Srbije u poslednjem Izveštaju o kreditnoj aktivnosti.

Veći rast gotovinskih kredita uticao je na to da učešće ovih kredita u ukupnim zajmovima stanovništvu bude povećano na 44 odsto u junu, dok je udeo stambenih kredita iznosio 40,1 odsto.

Rast kamatnih stopa

Narodna banka Srbije nastavila je da pooštrava monetarne uslove tokom drugog tromesečja i nastavljen je rast kamatnih stopa na dinarske kredite, koje su u drugom tromesečju u proseku iznosile 6,5 odsto za privredu i 13,5 odsto za stanovništvo u poređenju sa 6,4 i 13,4 odsto u prvom tromesečju, navodi se u Izveštaju NBS.

Kamatne stope na kredite u evrima u Srbiji iznosile su u proseku 6,4 odsto za privredu i 7,2 odsto za stanovništvo (u odnosu na 5,8 odsto i 6,8 odsto za građane).

Minimalno učešće za kupovinu prvog stana, od 2020. godine smanjeno je na 10 odsto, sa prvobitnih 20 odsto.

Nova ekonomija

Tags
Back to top button