Đorđević: Plan je da se do 2032. izjednači granica za penziju kod muškaraca i žena – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Đorđević: Plan je da se do 2032. izjednači granica za penziju kod muškaraca i žena

Srbija je fenomenalna zemlja koja uz malu korekciju može da privuče ljude i da žive ovde i da investiraju, kaže za RTS ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Đorđević komentarišući najavljeno osnivanje Tima za borbu protiv odliva mozgova.

Đorđević je gostujući u Dnevniku RTS rekao da, će se propisi za finansijsku podršku porodicama sa decom usklađivati kako bi se ta pomoć povećavala i kako bi sve majke mogle da ostvare to pravo.

Đorđević kaže da će sutra svi koji do 18 časova podnesu zahtev za penzionisanje ići u penziju po starim pravilima.

“Od 1. januara važiće nova pravila, povećava se starosna granica na 62 godine i šest meseci za žene, sa namerom da se do 2032. izjednače muškarci i žene”, naveo je Đorđević.

Dodaje da je, po uzoru na evropske zemlje, uvedno pravilo da se penzije primaju na tekući račun, kako ne bi bilo zloupotreba.

“Svi penzioneri će primati penzije na tekući račun, ali penzija će i dalje moći da se isporučuje na kućnu adresu, ili da druga lica imaju ovlašćenje da ih preuzimaju”, kaže Đorđević.

Govoreći o povećanju penzija, ministar ističe da država želi ostvareni dobitak da podeli sa građanima.

“To je naše obećanje, verujem da će i sledeća godina biti pozitivna”, rekao je Đorđević i dodao da će uvećanje od oktobra važiti i sledeće godine.

To uvećanje će biti pet posto za penzije do 26.643 dinara, a za penzije od 26.643 do 32.003 dinara važiće uvećanje koje iznosi: septembarska penzija uvećana za pet odsto i razlika za ono što je trebalo da prime u oktobru 2018.

“Napravili smo takvu računicu da ne bismo narušili sistem. Da ne bi one preko 32.003 dinara, koji nemaju povećanje, preskočili oni sa povećanjem. Vodili smo računa da sve bude pravedno, transparentno i da ne naruši penzioni sistem”, kaže ministar.

Najavio je i osnivanje Tima za borbu protiv odliva mozgova, u okolnostima kada evropske zemlje otvaraju granice za naše radnike.

“Želimo da izgradimo modernu državu, ne samo da ljudi ostanu, već da se vrate u Srbiju, i da privučemo i druge da žive ovde. Ovo je fenomenalna zemlja koja uz malu korekciju može da privuče ljude i da žive ovde i da investiraju”, naveo je Đorđević.

Napominje da ima dosta zanimanja koja mogu da se rade na daljinu i da je Srbija mnogo bolja za društveni život od nekih evropskih zemalja.

Istakao je da je ideja da taj tim ne bude demagoški, već ekspertski, te da je poslato pismo SANU, Ekonomskom fakultetu, Privrednoj komori, Naledu – da daju svoje mišljenje o tome šta je potrebno da Srbija uradi da bi bila interesantna da privuče ljude.

Ukazao je i na značaj digitalizacije za ostvarivanje prava građana i brigu države da tehnologija bude u funkciji građana.

Tags
Back to top button