Uspešno ugovoreno 56,5 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Uspešno ugovoreno 56,5 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU

Srbija je uspešno i u planiranom roku završila ugovaranje projekata za Program IPA 2014, i to sa stopom ugovaranja od 86 odsto, odnosno 56, 47 miliona evra.
Postignuta visoka stopa ugovaranja ove, kao i prošle godine, jasan je pokazatelj stručnosti i dugotrajnog truda uloženog u celokupnom procesu od strane svih institucija Srbije koje su deo IPA strukture – Ministarstva finansija, Ministarstva za evropske integracije, svih ministarstava i institucija, koji su korisnici EU sredstava, kao i dobre saradnje sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji.
Ostvareni rezultat predstavlja ukupno potpisanih 86 ugovora za ovaj programski period.
Inače, ukupan budžet Finansijskog sporazuma između Republike Srbije i Evropske unije za Nacionalni Program IPA 2014. koji se sprovodi kroz decentralizovano upravljanje sredstvima Evropske unije iznosi 65.744.160 evra, od čega 59.026.160 evra iz sredstava Evropske unije, a nacionalno učešće je 6.718.000 evra.
U navedenom programskom periodu zastupljeni su infrastrukturni projekti, zatim nabavke robe i usluga i to u oblastima ljudskih prava, zaštite životne sredine, poljoprivrede, privrede, evropskih integracija, omladine i sporta, energetike, obrazovanja, socijalnih usluga, rada, zapošljavanja, jačanja lokalnih samouprava i finansija. Rok za implementaciju ovih projekata je tri godine.
Na ovaj način, dobrom apsorpcijom pretpristupne pomoći EU ostvaruje se strateški cilj Republike Srbije i nastavlja odgovorno planiranje i sprovođenje projekata kao i poštovanje utvrđenih rokova, čime se takođe potvrđuje spremnost svih relevantnih institucija Republike Srbije za buduće upravljanje strukturnim fondovima Evropske unije.
IPA 2014. drugi je po redu Program koji je ugovoren od početka decentralizovanog sistema upravljanja sredstvima Evropske unije u kome je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU ugovorno telo nadležno za poslove sprovođenja postupka javnih nabavki, ugovaranja, finansijskog upravljanja, praćenja sprovođenja ugovora koji se finansiraju iz pretpristupne pomoći Evropske unije.
Tags
Back to top button