Srbija 56. najbolja zemlja za poslovanje na Forbsovoj listi – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Srbija 56. najbolja zemlja za poslovanje na Forbsovoj listi

Srbija je zauzela 56. mesto na Forbsovoj listi najboljih zemalja za poslovanje u 2019. godini među 161 rangiranom državom.

Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, najbolje je rangirana Slovenija koja se nalazi na 31. mestu, Hrvatska je na 52. poziciji, dok su se iza Srbije plasirale Makedonija na 68., Crna Gora na 72., i Bosna i Hercegovina na 98. mestu, prema tabeli objavljenoj na veb sajtu Forbsa.

Kada je reč o ostalim zemljama iz okruženja, Albanija se nalazi na 74. mestu, Mađarska na 40., Rumunija na 41., Grčka na 42., a Bugarska na 46. mestu.

Prva je, po drugi put Velika Britanija, sledi Švedska, Hong Kong je treći, Holandija četvrta, a Novi Zeland peti.

Zanimljivo je da su Sjedinjene Države pale za pet pozicija na 17. mesto zbog, kako je obrazloženo, pogoršanja ličnih, trgovinskih i monetarnih sloboda u toj najvećoj svetskoj ekonomija “teškoj” 19,5 hiljada milijardi dolara.

Iz Forbsa navode da su rang listu “Najbolje zemlje za biznis 2019” formirali na osnovu 15 različitih kriterijuma, uključujući imovinska prava, inovacije, poreze, tehnologiju, korupciju, slobode (lična, trgovinska i monetarna), birokratiju i zaštitu investitora. Pored toga, kriterijumi su obuhvatili i radnu snagu, infrastrukturu, veličinu tržišta, kvalitet života i rizik.

Korišćeni su podaci objavljeni u izveštajima Fridom Hausa, Heritidž Fondacije, Alijanse za imovinska prava, Ujedinjenih nacija, Transparensi Internešenela, Svetske banke, Svetskog ekonomskog foruma…

Tags
Back to top button