Rusi kibicuju “Petrohemiju” – Bankar.rs
SVE VESTI

Rusi kibicuju “Petrohemiju”

Nekoliko ruskih kompanija zainteresovano je da kupi pančevacku “Petrohemiju”, a tender za privatizaciju biće raspisan u februaru naredne godine.

Ova kupovina je deo ekonomskog paketa koji Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije donosi Srbiji sredinom januara, nezvanično saznaju “Novosti”.

Tender za privatizaciju pančevacke fabrike biće raspisan u februaru naredne godine. Nekoliko ruskih kompanija je, kako pišu Novosti, zainteresovano da kupi “Petrohemiju”, ali najozbiljniji igrač je Naftna industrija Srbije. I prethodnih godina se NIS pojavljivao kao jedan od zainteresovanih za privatizaciju “Petrohemije”, ali do danas to nije nikad zvanično potvrđeno.

Kako je ispričao sagovornik Novosti, “Petrohemija” je prošle godine imala najveću neto dobit u Srbiji. Posle otpisa dela dugova i konvertovanja dela obaveza u akcije preduzeća, njena dobit je u 2017. bila vredna 40,4 milijarde dinara. Rusi su veoma zainteresovani za saradnju sa “Petrohemijom”, ali ako do nje, ipak, iz nekih razloga ne dođe, Srbija ima plan B. U svakom slučaju ćemo pronaći strateškog partnera pančevačkog giganta.

Ukoliko Rusi, kako pišu, odustanu od ovog poduhvata, Srbija računa na kineske gigante. Koliko su oni zainteresovani da sarađuju sa “Petrohemijom”, biće poznato u aprilu kada se očekuje dolazak kineskog predsednika Si Đinpinga. Sa njim bi u Srbiju trebalo da stigne i delegacija kineskih privrednika.

I prethodnih godina je bilo pokušaja da se nađe kupac za “Petrohemiju”, ali rezultata nije bilo. Lane je Ministarstvo privrede pozvalo zainteresovane za kupovinu tri fabrike, među kojima je bila i “Petrohemija”. Za ovo pančevačko preduzeće stigla su dva pisma o zainteresovanosti za saradnju.

Taj prošlogodišnji poziv nije imao obavezujući karakter, a za razliku od njega, u februaru će biti raspisan tender na kome će sve prijave zainteresovanih za partnerstvo biti obavezujuće.

Tags
Back to top button