Savetovao ga Branson pa završio u zatvoru: Hrvat hteo da prevari SAD – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Savetovao ga Branson pa završio u zatvoru: Hrvat hteo da prevari SAD

Hrvat Renato Librić, izvršni direktor američke start-ap kompanije Bouxtie, osuđen je u SAD na 36 meseci zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 1,5 miliona dolara.

Prema navodima iz optužnice, Librić je proglašen krivim za lažiranje potpisa na dokumentima preduzeća s ciljem obmanjivanja investitora i generisanja dobiti od 1,5 miliona dolara.

Tokom sudskog procesa, tužilaštvo je navelo da je optuženi osmislio lažnu priču o svom detinjstvu u Hrvatskoj i motivima odlaska iz domovine, piše Novac.hr.

On je za američko izdanje Forbsa rekao da je motiv njegovog odlaska u SAD bio savet američkog biznismena Ričarda Bransona da “svoju kompaniju otvori u Silicijumskoj dolini jer je to jedino dovoljno veliko tržište za njegovu viziju”. U istom intervjuu Librić je istakao da postoje tri velika potencijalna investitora koja su pokazala interesovanje za otkup njegove stapt-ap kompanije i da se on odlučio za onaj od 300 miliona dolara.

Nedugo nakon intervjua, Librić je lažirao potpis na zvaničnom dokumentu kompanije, želeći da ostavi utisak da postoje stvarni zainteresovani kupci za njegov startap. Istovremeno, lažirao je i zvanično bankovno saopštenje u kojem je prikazao da Bouxtie na računu ima više od 2 miliona dolara, iako je zapravo imao nešto više od 7.600 dolara. Takođe, lažirao je i potpise članova uprave kojima je investitorima garantovao da će novac koji ulože u kompaniju poslužiti kao kredit za kasnije udele u deonicama.

Kompanija Moose Run iz Nevade koja je investirala u start-ap 1,5 miliona dolara otkrila je i ovu prevaru.

Librićev advokat naglasio je da je reč o sredovečnom tehnološkom vizionaru koji je učinio “tragičan propust” u želji da “ostvari svoje snove”, ali su tužitelji naglasili da se radi o “pomno osmišljenoj i elabororanoj finansijskoj malverzaciji”.

Tags
Back to top button