Najgore Badnje veče ikada! Nezapamćeni potom na berzama – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Najgore Badnje veče ikada! Nezapamćeni potom na berzama

Akcije kojima se trguje na američkoj berzi zabeležile su najgori rezultat za Badnje veče ikada, a indeks S&P 500 ušao je na teritoriju “medveda”.

Indeks Dau Džons pao je u vrlo volatilnoj trgovini za 653 poena, ispod 22.000. Indeks je izgubio dva odsto vrednosti, zatim je tokom trgovanja u jednom momentu povratio sve gubitke da bi ponovo pao za više od dva odsto.

Indeks S&P 500 izgubio je 2,7 odsto vrednosti i tako ušao u polje “medveda” jer se survao 20,06 odsto u odnosu na najviše dostignute vrednosti. Volstrit tradicionalno smatra pad od 20 odsto ulaskom u tržište “medveda”.

Indeks Nasdak izgubio je za 2,2 odsto.

Svih 11 sektora indeksa S&P 500 je u minusu u decembru, četvrtom kvartalu i celoj godini.

Poslednje nedelje Dau Džons je izgubio 1.655 poena, odnosno 6,8 odsto. To je najgora nedelja za taj indeks još od oktobra 2008, odnosno epicentra finansijske krize.

Indeks S&P 500 takođe je izgubio sedam procenata za jednu nedelju.

Nasdak je 22 odsto niži od rekordne vrednosti dostignute u avgustu ove godine i takode je na teritoriji “medveda”.

Tramp je u međuvremenu dolio ulje na vatru i snažno kritikovao američku centralnu banku, navodeći da je FED jedini problem koji ima ekonomija te zemlje.

“Oni nemaju osecaj za tržište”, napisao je Tramp na Tviteru.

“FED je poput snažnog golfera koji ne može da postigne pogodak jer nema osećaj – takav ne može da ubaci!”, dodao je američki predsednik.

Berza božićno veče dočekuje u padu nezapamćenom u poslednjih 10 godina. Pojedini političari imaju toliko negativne prognoze da predviđaju da Volstrit čeka kolaps gori od onog 1929, kada su celo društvo i privreda doživeli sunovrat.

Tags
Back to top button