Zaštitnici potrošača zahtevaju: Ukinite najveću bankarsku prevaru – Bankar.rs
SVE VESTI

Zaštitnici potrošača zahtevaju: Ukinite najveću bankarsku prevaru

Potrošači zemalja EU koje nisu u evrozoni od 2020. godine će uplate, prema zemljama koje koriste evro, moći da obavljaju bez ili sa minimalnim naknadama.

Vest dolazi nakon što su se Evropski parlament i Veće EU napokon usaglasili oko predloga Evropske komisije, koji je za cilj imao uspostavljanje jedinstvenog finansijskog tržišta i ujednačavanje prakse poslovanja i bankarskih naknada između članica EU koje koriste i onih koje ne koriste evro.

Ipak, evropska udruženja za zaštitu potrošača daleko su od zadovoljstva, s obzirom na to da su Evropski parlament i Veće EU odbili da podrže deo predloga koji se odnosio na ukidanje prakse konverzije na bankomatima i POS uređajima, koju većina udruženja smatra jednom od najvećih prevara na bankarskom tržištu, piše Novac.hr.

Tačnije, ta usluga se formalno-pravno zove dinamička konverzija (DCC) i ona potrošačima, kad su u inostranstvu, prilikom plaćanja na POS uređajima ili kod podizanja novca na bankomatu nudi mogućnost da odaberu hoće li da obave transakciju u domaćoj ili stranoj valuti.

Pritom potrošač nikad nije jasno informisan koliko koja od tih usluga zapravo košta, a istraživanja koja su dosad sprovodila evropska udruženja pokazala su da su u ovakvim slučajevima potrošači po pravilu zakinuti ako odaberu konverziju.

Jedna norveška banke detaljno je analizirala 1.500 transakcija koje su norveški potrošači napravili van svoje zemlje tokom tri meseca u 2016. godini.

U samo četiri od ukupno 1.500 transakcija pokazalo se da je konverzija u norveške krune bila jeftinija opcija, što zapravo znači da su potrošači gubili novac u 99,7 odsto transakcija koje su uključivale DCC.

Parlament i Veće EU pristali su samo na uspostavljanje transparentnijih uslova prilikom njenog obavljanja, ali nikako i ukidanje. Konkretno, na POS uređajima i bankomatima kod nuđenja usluga konverzije, sad će pružatelji usluga jasno morati da navedu tačne iznose naknada u oba slučaja, što dosad nisu činili.

Tags
Back to top button