Mudis: Beograd nadmašio Zagreb – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Mudis: Beograd nadmašio Zagreb

Beograd ima bolje fiskalne parametre i izglede od Zagreba, prema najnovijoj uporednoj analizi kreditnog rejtinga dva grada za 2018. i 2019. godinu. Poreski prihodi Beograda značajno rastu, dok su daleko promenljiviji za Zagreb, navodi se u izveštaju koji je objavila rejting agencija “Mudis”.

U njihovoj analizi, procenjuje se da će hrvatska privreda verovatno porasti za 2,7 odsto ove i za 2,4 procenta iduće godine, dok će rast srpske privrede u 2018. verovatno biti 3,5 odsto, a u narednoj godini 3,3 odsto.

“Rast nacionalnih ekonomija uticaće na povećanje ukupnih poreskih prihoda Zagreba za 9,0 odsto, a Beograda za 10 procenata, u tom periodu”, navodi se u analizi.

Oba grada takođe će generisati zdrave bruto operativne bilanse, povećati svoj kapacitet za samofinansiranje i ograničiti akumulaciju dugova. Međutim, kreditni profili oba grada su ograničeni pritiscima koji proizlaze iz njihovih komunalnih preduzeća i preduzeća za javni prevoz, koja ne mogu sebe da izdržavaju.

Ova rejting agencija ističe, takođe, da Beograd ima znatno bolju likvidnost i daleko manji ukupan neto direktni i indirektni dug nego glavni grad Hrvatske.

“Mesečne gotovinske rezerve Beograda pokrivaju 2,7 puta servisiranje duga koji treba da dospe na naplatu u narednih 12 meseci, dok raspoloživa gotovinska sredstva Zagreba pokrivaju oko 26 odsto rashoda po osnovu servisiranja duga u istom periodu”, konstatuje “Mudis”.

Tags
Back to top button