Antić: NIS doneo više od 100 milijardi dinara u državnu kasu ove godine – Bankar.rs
SVE VESTI

Antić: NIS doneo više od 100 milijardi dinara u državnu kasu ove godine

NIS je od početka godine doneo više od 100 milijardi dinara u državnu kasu, naveo je ministar energetike Aleksandar Antić, te poručio da je ta kompanija ključna za našu ekonomiju.

“NIS je jedan od najznačajnih segmenata naše privrede i naše ekonomije. Jedan od najvažnijih stubova našeg energetskog sistema. Jedan od ključnih zamajaca naše ukupne ekonomije, naše ukupne privrede. U svim ovim godina NIS je zaista predstavljao lidera i kad je u pitanju kvalitet i kad su u pitanju novi standardi, bio za ponos Srbije, uspevao i da se u vrlo teškim trenucima i razvija, ostvaruje nove kvalitete”, rekao je Antić.

Rafinerija nafte u Pančevu obeležava pola veka postojanja. Tom prilikom predstavljeni su planovi za dalji razvoj Rafinerije koji će pančevackoj fabrici omogućiti da bude jedno od najmodernijih postrojenja u Istočnoj Evropi. Rafinerija je za pet decenija postojanja prošla brojne faze – od najvećeg industrijskog preduzeća na teritoriji SFRJ devedesetih godina, preko velikih šteta izazvanih bombardovanjem 1999, do rekordne prerade ove godine.

“Uspeh ne znači opuštanje. To je uvek novi početak sa višim ciljevima i većim očekivanjima. Duboka prerada, digitalna transformacija i povećanje efikasnosti, modernizacija prometa, izgradnja novih postrojenja u skladu sa principima zelene energije. Naravno i dalje ulaganje u zajednicu samo su neki od njih”, naveo je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

U godini jubileja u Rafineriji nafte u Pančevu u toku je druga faza modernizacije, koja podrazumeva izgradnju postrojenja za duboku preradu što će omogućiti proizvodnju najkvalitetnijih naftnih derivata, pre svega dizela, ali i koksa koji se trenutno uvozi u Srbiju. Kako je najavljeno, postorjenje će početi sa radom u trećem kvartalu 2019. godine.

Tags
Back to top button