Zijin danas zvanično preuzima RTB Bor – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Zijin danas zvanično preuzima RTB Bor

Kineska kompanija Zijin danas bi trebalo zvanično da preuzme Rudarsko-topioničarki basen (RTB) Bor.

Zijin je izabran za strateškog partnera jer je na tenderu ponudio kupovinu udela od 63 odsto u RTB-u, biznis plan u vrednosti 1,26 milijardi dolara, obaveznu investiciju od 350 miliona dolara, izmirenje duga RTB-a od 200 miliona dolara i očuvanje 5.000 radnih mesta.

Kompanija Zijin jedan je od najvećih kineskih proizvodjača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude. U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine bila je na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu čije su akcije na berzi.

Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra (oko 78 milijardi juana), dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra (oko 1,8 milijardi juana). Tenderom je bilo predvidjeno da strateški partner RTB-a za udeo u vlasništvu te kompanije mora da investira najmanje 350 miliona dolara.

Podnosilac ponuda mogla je biti domaća ili strana kompanija koja se najmanje 10 godina bavi eksploatacijom ili proizvodnjom bakra ili ostalih plemenitih metala.

Za izbor strateškog partnera za RTB Bor stigla je i ponuda ruske firme Ju gold. Ponude za strateško partnerstvo sa RTB Bor, osim kineske i ruske kompanije, dostavio je i kanadski Dajmond fild, ali je ta kompanija ispala iz trke zbog nepotpune dokumentacije. Dosadašnji generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski najavio je ranije da će u toj kompaniji ostati još tri godine pod ugovorom, podsećaju novinske agencije.

Tags
Back to top button