Šef Amazona za nekoliko sekundi zaradi godišnju platu Srbina – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESVE VESTI

Šef Amazona za nekoliko sekundi zaradi godišnju platu Srbina

Prema najnovijoj studiji, najbogatiji čovek na svetu je šef Amazona Džef Bezos, koji u sekundi zaradi 1.131 evro, odnosno, za nekoliko sekundi, on zaradi godišnju platu Srbina koji ima prosečna primanja.

Njegovo bogatstvo se procenjuje na 98 milijardi evra, a najnovija infografika koju je objavio Ej-Bi-Si finansije, pokazuje da nastaje sve veći jaz između najbogatijih ljudi i prosečnog radnika na svetu, prenosi Tanjug.

Kako prenosi Telegraf, prema poslednjim podacima, prosečna plata u Srbiji iznosi 405 evra, što znači da za godinu dana radnik u zaradi 4.860 evra.

Kada se to uprosti, dok Srbin sa prosečnim primanjem, za, na primer, četiri sekunde veže pertlu, glavni čovek Amazona zaradi celu njegovu godišnju platu.

Bezosa prati osnivač Majkrosofta Bil Gejts, čije se bogatstvo procenjuje na 78 milijardi evra.

On, kako se navodi, zarađuje manje od petog najbogatijeg čoveka na svetu, Marka Zakerberga, ali je njegovo ukupno bogatstvo veće.

Tako Gejts svake sekunde zarađuje 115 evra, što znači da je njemu potrebno četiri sekunde da zaradi malo više od prosečne plate u Srbiji.

Svakog minuta Gejts postaje bogatiji za 6.900 evra, za koju radnici u Srbiji treba da rade godinu dana i pet meseci, što znači da je njemu za prosečnu godišnju platu u Srbiji potrebno malo manje od minuta.

Tako, navodi se, za pet minuta, Gejts iskešira čak 34.500 evra.

Mark Zakerberg, prvi čovek Fejsbuka, peti je na Forbsovoj listi milijardera, a njegovo bogatstvo se procenjuje na 61 milijardu evra.

On svake sekunde zaradi 432 evra, iznos za koji u Srbiji prosečan radnik treba da radi malo više od mesec dana.

To znači da Zakerberg svakog minuta postaje bogatiji 25.920 evra, cifra koju prosečan radnik u Srbiji zaradi za pet godina.

Ukupno bogatstvo britanskog milijardera Džejmsa Dajsona (71) iznosi četiri milijarde evra.

On svake sekunde zaradi 85 evra, a svakog minuta 5.113 evra.

To znači da njemu treba manje od 60 sekundi da bi zaradio srpsku zaradu na godišnjem nivou.

Bogatstvo poznatog milijardera Ričarda Brensona takođe se procenjuje na oko četiri milijardi evra, ali on zarađuje više od Dajsona.

Tako on svake sekunde zaradi 23 evra, a svakog minuta bogatiji je za 1.368 evra.

I milijarderka Deniz Kotez, šefica kladioničarske kompanije „Bet365”, može da se pohvali pozamašnim bogatstvom, koje se procenjuje na 3,3 milijarde evra.

Ona svake sekunde zaradi 27 evra, a svakog minuta 1.719 evra. To znači da je njoj potrebno 15 sekundi da zaradi mesečnu platu u Srbiji.

Tags
Back to top button