Brnabić privrednicima: Zadatak nam je da podržimo inicijative privrede – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Brnabić privrednicima: Zadatak nam je da podržimo inicijative privrede

Naš zadatak je da podržimo što veći broj inicijativa iz privrede, jer nema boljeg načina da se odrede prioriteti nego u saradnji sa biznisom, poručila je juče premijerka Srbije Ana Brnabić.

“Fokus Vlade Srbije ostaje na reformama koje vode ka većoj vladavini prava, efikasnijoj i transparentnijoj javnoj upravi i nastaviće se sa velikim ulaganjima u obrazovanje i kulturu. Naš zadatak je da podržimo što veći broj inicijativa iz privrede, jer nema boljeg načina da se odrede prioriteti nego u saradnji sa biznisom”, rekla je juče premijerka pred privrednicima u Privrednoj komori Srbije.

Očekuje, kako je rekla, da će se u naredne dve godine prepoznati konkretni benefiti e -uprave.

“To je odgovor na transparentnu upravu i borbu protiv korupcije”, rekla je Brnabić, te najavila reformu katastra, olakšavanje i ubrzavanje stečaja, kao i uvođenje elektronskog plaćanja poreza na imovinu od 1. januara 2019, uz nastavak borbe protiv sive ekonomije kroz uvođenje e-inspektora.

Prema njenim rečima, nastavlja se i reforma Poreske uprave, a od 8. januara sledeće godine uvodi se elektronska prijava za sezonske radnike, u poljoprivredi, a potom i za one u građevini i turizmu.

“Narodna banka Srbije je institucija koja izuzetno podržava Vladu i digitalizaciju. Zahvajujući naprednom razmišljanju NBS, mi smo u Srbiju uveli instant plaćanje” rekla je Brnabić.

Govoreći o postignutim rezultatima, premijerka je naglasila da svi pokazatelji izgledaju dobro i pokazuju ozdravljenje i jačanje privrede u Srbiji. Podsetila je i da je učešće javnog duga u BDP-u na nivou od 54 odsto, nezaposlenost je 11,3 odsto, a beleži se i dalji rast investicija.

“Investicije su u 2017. godini bile 2,6 milijardi evra, a ove godine su veće za devet odsto”, navela je Brnabić i dodala da jača i sektor malih i srednjih preduzeća, koji će dobijati sve veću pažnju Vlade Srbije.

Tags
Back to top button