Šta firmama obezbeđuje status Ovlašćeni privredni subjekat? – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Šta firmama obezbeđuje status Ovlašćeni privredni subjekat?

Pojednostavljenje i ubrzavanje carinskih postupaka osnovne su prednosti sticanja statusa Ovlašćenog poslovnog subjekta (OPS), rečeno je u četvrtak, 13. decembra, na regionalnoj konferenciji posvećenoj OPS-u.

Ubrzanje carinskih procedura sa sobom nosi i unapređenje procesa rada i uštede, kako kompanijama, tako i carinskim upravama, istaknuto je u uvodnom delu dvodnevnog skupa pod nazivom “Promocija međusobnog priznavanja OPS u CEFTA kontekstu”.

Istovremeno, status OPS, kako se čulo, ima pozitivan uticaj na stabilnije poslovanje kompanija, tehnološka ulaganja, dobrovoljno pridržavanje bezbednosnih propisa i podizanje standarda kvaliteta robe, čime se ostvaruju benefiti važni i za krajnjeg korisnika, to jest građane.

Konferencija se održava u organizaciji Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, uz finansijsku podršku Evropske komisije i Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke.

Primena statusa OPS u carinskom sistemu, koji trenutno u Srbiji ima 15 kompanija, potvrdila je pozitivna iskustva Evropske unije gde prednosti ovog statusa koristi 17.000 privrednih subjekata u 28 država članica, ocenjeno je na skupu.

Pod statusom OPS (Authorised Economic Operater, AEO), Evropska unija podrazumeva privrednog subjekta koji je u svom poslovanju uključen u aktivnosti koje su definisane carinskim zakonom, koji je pouzdan i kao takav uživa prednosti u čitavoj zajednici.

U zakonodavstvu Evropske unije status OPS (ili AEO) postoji od 2008. godine, a privredni subjekti sa tim statusom su uključeni u više od 77% uvoza i izvoza u EU.

U Srbiji, status Ovlašćenog privrednog subjekta uveden je 2014.godine.

– U procesu uvođenja statusa OPS je presudna saradnja privatnog i javnog sektora, a rezultat je jačanje međusobnog poverenja koje dalje utiče na razvoj ekonomije zemlje i njene integracije u međunarodne ekonomske tokove – rekla je Tanja Bošković, menadžer projekta “Podrška olakšavanju trgovine u CEFTA regionu – koji sprovodi GIZ.

Prema oceni Uprave carina, uvođenje statusa OPS, uz primenu pojednostavljenih procedura, do sada je jedan od najznačajnijih doprinosa olakšanju poslovanja privrednih subjekata.

Predstavnici kompanije Nelt, koji su status OPS u Srbiji stekli 2017.godine, naveli su da im je doneo niz benefita među kojima su skraćenje vremena transporta, smanjenje troškova i poboljšanje mogućnosti da ispune zahteve klijenata, navodi se u saopštenju GIZ-a.

Predstavnici globalne kompanije Piaggio upoznali su učesnike skupa sa konkretnim koracima na putu sticanja statusa OPS i istakli da je za njihove poslovne rezultate veoma značajno da, kroz saradnju sa javnim sektorom i drugim organizacijama, rade na širenju uzajamnog priznavanja tog statusa u zemljama sa kojima kompanija ima komercijalne tokove.

Program AEO uvele su SAD i Japan, zemlje članice EU, Švajcarska, Norveška i Kina. Cilj Svetske carinske organizacije je da nastavi širenje ovog programa.

Nakon uvođenja statusa OPS, za dalji razvoj ekonomije i jačanje trgovinske saradnje zemalja regiona, ali i približavanje EU, od velikog je značaja uzajamno priznavanje OPS statusa u zemljama članicama CEFTA sporazuma.
U tom smislu, kako se čulo na konferenciji, već je preduzet niz aktivnosti, koje su u narednom periodu u fokusu projekta “Podrška olakšavanju trgovine u CEFTA regionu”.

U radu konferencije učestvovali su predstavnici državnih institucija, kompanija iz Srbije, regiona i EU, koje imaju status OPS, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

eKapija

Tags
Back to top button