Luku Novi Sad opet na prodaju, cena upola manja – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Luku Novi Sad opet na prodaju, cena upola manja

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je novi tender za prodaju Luke Novi Sad po početnoj ceni od oko 7,99 miliona evra.

Na prethodnom tenderu početna cena je bila duplo veća, 15,98 miliona evra, ali nije stigla nijedna ponuda za kupovinu 99,4 odsto akcija tog preduzeća, iako su rokovi dva puta produžavani.

Na novom tenderu pravo učešća imaju firme koje se bave lučkom delatnošću u poslednjih deset godina u kontinuitetu. Jedan od uslova je i da su u 2017. godini imale prihod od najmanje 30 miliona evra, kao i da su u svakoj od poslednje tri godine imale pretovar od 1,4 miliona tona.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, rok za dostavljanje prijava za učešće u javnom nadmetanju za Luku Novi Sad je 18. januar 2019. godine, a otvaranje ponuda je 22. januara.

Luka Novi Sad je jedina luka u Srbiji u većinskom vlasništvu države, ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona. U toj kompaniji radi oko 150 ljudi. U Vladi Srbije očekivali su da će se na prvi tender javiti neke od najrenomiranijih firmi u svetu u oblasti lučkog biznisa, kao što su “Dubai Port World” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nemački “Renus” i američka grupa “Valona”.

Na raniji poziv za dostavljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju Luke Novi Sad javilo se 12 firmi i investitora.

Tags
Back to top button