Deo Jubmes banke na prodaju: Ministarstvo finansija od danas prikuplja ponude – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

Deo Jubmes banke na prodaju: Ministarstvo finansija od danas prikuplja ponude

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je poziv za prikupljanje ponuda za prodaju 28,51 odsto kapitala JUBMES banke a.d. Beograd.

Kako se navodi u pozivu za podnošenje Pisama o zainteresovanosti sa obavezujućom ponudom, svi zainteresovani mogu da se prijave do 9. aprila 2019. Pismo mora sadržati obavezujuću izjavu o spremnosti za kupovinu celokupnog paketa akcija, obavezujuću izjavu o ceni po jednoj akciji koju je zainteresovani spreman da plati i saglasnost Narodne banke Srbije za tu transakciju, prenosi list Danas.

Ukupna aktiva Jubmes banke je oko 120 miliona evra, a ukupan kapital oko 30 miliona evra, dok banka ima dve filijale. Osim države među većim akcionarima sa 5,3 odsto je SFRJ, s obzirom da još nije završna podela imovine između bivših jugoslovenskih republika. S nešto ispod 5 odsto akcija, što je granica iznad koje je potrebna dozvola NBS za vlasništvo u bankama, nalaze se američka firma Tinoleks, telekomunikaciona kompanija Telegroup i Alfaplam iz Vranja u vlasništvu biznismena Miroljuba Aleksića.

Aleksić se, inače, u javnosti već mesecima pominje kao interesent za Jubmes banku. Ovaj biznismen je svojevremeno osnovao A banku koju je 2007. godine prodao belgijskoj KBC banci za skoro 100 miliona evra, podseća Danas. Nakon toga njegovo ime se pominjalo i u vlasništvu propalih banaka Univerzal i Privredne banke Beograd.

Dosta akcija Jubmesa nalazi se na takozvanim kastodi računima kod banaka čiji su vlasnici sakriveni za javnost, tako da je moguće da neki od poznatih akcionara banke preko ovih računa drže i veće udele.

Tags
Back to top button