Srbiji otpisano 70 odsto klirinškog duga prema Češkoj – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Srbiji otpisano 70 odsto klirinškog duga prema Češkoj

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i češka ministarka finansija Alena Šilerova potpisali su danas u Pragu Sporazum o regulisanju klirinškog duga Republike Srbije prema Češkoj Republici, kojim će biti otpisano 70 odsto tog duga koji potiče još iz doba SFRJ.

“Uspeli smo, nakon teških pregovara, da dobijemo otpis 70 odsto duga, da sa 32,7 miliona dolara dođemo na 9,8 miliona. To je stvar koja je opterećivala odnose dve zemlje u proteklih 25 godina. Srbija ima novac na računu, biće regilusan i taj stari dug”, poručio je Mali.

On je dodao da, nakon što Sporazum bude ratifikovan, Srbija ima 45 dana da plati 9,8 miliona dolara.

Mali je naglasio i da rešavanje navedenog pitanja omogućava i otvaranje nove stranice u odnosima dve zemlje, kako bi se dalje razvijala saradnja i podsticale investicije.

“Pričali smo mnogo o novim investitorima koji dolaze u našu zemlju iz Češke Republike. To je sjajna stvar i zato želimo da ove stare dugove rešimo što pre kako bismo otvorili prostor za dalji razvoj naših bilateralnih odnosa”, zaključio je Mali.

Češka ministarka finansija je navela da će postizanje Sporazuma o rešenju srpskog duga još više poboljšati odnose dve zemlje, za koje je taj problem iz prošlosti predstavljao opterećenje.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je na čelu delegacije koja boravi u zvaničnoj poseti Češkoj Republici.

Tags
Back to top button