Digitalizacija privrednih društava počinje iduće godine – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Digitalizacija privrednih društava počinje iduće godine

Sva privredna društva imaće obavezu od sledeće godine da arhiviraju i čuvaju poslovnu dokumentaciju u elektronskom obliku

Najveći posao u tom pogledu sleduje malim preduzećima koja do sada nisu imala takvu obavezu, jer će do kraja ove godine morati da se pripreme i usklade sa novim propisima.

Zbog dinamike poslovnog okruženja i digitalizacije izmenjena je regulativa o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti. Novi zakon, koji će stupiti na snagu od januara sledeće godine, propisuje obavezu preduzećima da elektronskim putem arhiviraju dokumentaciju, ukazala je advokaticaIvana Stefanovićna panelu ,,Transformacija poslovnih procesa kroz prizmu e-arhive“, koji je okupio predstavnike različitih institucija, udruženja i kompanija.

Direktor predstavništva Atlantic grupe Zoran Daljević rekao je da njegova kompanija već sprovodi elektronsko arhiviranje dokumentacije unazad šest godina, dodavši da će tu obavezu ubuduće imati sve kompanije, ali i da očekuje da će država pomoći malim preduzećima oko usmeravanja u taj proces.

Član Upravnog odbora kompanije ASEE Srbija Dejan Đokić naveo je da su velike kompanije, kao i veliki deo srednjih preduzeća, ipak spremniji na prilagođavanje novom načinu poslovanja.

Dobro je što je država regulisala to pitanje kao obavezu jer su ranije ljudi iz privrede to sami organizovali na različite načine, rekao je Vukašin Petković iz Udruženja kompanijskih pravnika.

Na panelu posvećenom elektronskom arhiviranju govorilo se i o bezbednosti poslovnih podataka, efikasnosti takvog poslovanja, kao i načinu na koji timovi treba da budu organizovani u svom radu.

Ocenjeno je da je E-arhiva neminovnost, te najavljeno da se u skorijem periodu očekuje i ovođenje e-akciza i e-otpravnica, čime bi se zaokružio ceo ciklus digitalizacije u oblasti finansija.

Izvor: RTV

Tags
Back to top button