Makronove mere će koštati i do 10 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Makronove mere će koštati i do 10 milijardi evra

Mere koje je francuski predsednik Emanuel Makron sinoć najavio u cilju smirivanja talasa protesta širom zemlje, koštaće između osam i 10 milijardi evra, ocenio je državni sekretar u francuskom Ministarstvu finansija Olivije Disopt.

“U procesu smo preciziranja rashoda i videćemo kako ćemo to finansirati”, naveo je Disopt francuskoj televiziji BFM.

Makron je, naime, najavio da će povećati plate radnicima s najnižim primanjima i smanjiti poreze penzionerima, u okviru daljih ustupaka s ciljem da se smire višenedeljni protesti koji su uzdrmali njegov autoritet.

Francuski predsednik je poručio da će smanjiti poreze za penzionere i povećati minimalnu zaradu za 100 evra mesečno počev od januara 2019, ali da neće ponovo uvesti porez za bogate. Saopštio je i da proglašava “vanredno ekonomsko i socijalno stanje”, kao i da želi “Francusku koja može dostojanstveno da živi od svog rada”, preneli su francuski mediji.

“Odgovorićemo na nužne ekonomske i socijalne potrebe snažnim merama, smanjujući poreze brže, držeći troškove pod kontrolom, ali ne zaokretima”, rekao je Makron, a preneo Rojters.

Najavio je i da će ubrzati uvođenje poreskih olakšica za radnike s niskim primanjima, kao i da će ukinuti porez na isplatu za prekovremeni rad počev od 1. januara, nekoliko meseci ranije nego što je to prvobitno predviđeno.

Sve ove mere zahtevali su demonstranti u žutim prslucima koji su četiri nedelje sve oštrije protestovali protiv Makrona, za koga smatraju da je naklonjen bogatima, primetio je AP.

Makron je takođe rekao i da će se sastati sa gradonačelnicima od regiona do regiona u celoj zemlji, “kako bi izgradio temelj novog nacionalnog ugovora”, a najavio je i da će se baviti različitim pitanjima kao što je “ravnoteža fiskalnosti” i mera radi suočavanja s klimatskim promenama.

Tags
Back to top button