Kosovski ministar preti taksama od 1.000 odsto – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Kosovski ministar preti taksama od 1.000 odsto

Kosovski ministar trgovine i industrije Endrit Šalja tvrdi da bi takse na proizvode iz Srbije i BiH mogle biti dodatno povećane i preko trenutnih 100 odsto, te da bi mogle ići i do astronomskih 1.000 odsto, preneo je portal Telegrafi.

“Srbija i Bosna i Hercegovina treba da priznaju Kosovo kao nezavisnu i suverenu zemlju ako hoće da posluju sa nama”, poručio je Šalja.

Dodao je pak da su “samo razgovarali”, ali da još uvek nema ništa konkretno.

“Bićete obavešteni o svim odlukama koje ćemo preduzeti “, rekao je Šalja za Expres.
Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, prethodno je najavio uvođenje dodatnih mera protiv Srbije o kojima će, kako je najavio, biti reči na današnjoj sednici vlade.

Privremene prištinske institucije neće podleći pritisku i ukinuti stopostotno uvećani porez na proizvode iz Srbije i BiH, već suprotno, razmišlja se o uvođenje tri dodatne mere – zabrana ulaska vozila sa srpskim tablicama, nepriznavanje srpskih dokumenata i zabrana uvoza robe stranih kompanija koja se proizvodi u Srbiji, piše GazetaExpres onlajn.

Prema izvorima Ekpresa, uvođenje dodatnih mera očekuje se već tokom ove nedelje nakon sednice vlade, kao deo strategije sprečavanja, kako se navodi, “jedostanog ponašanja srpske države”. Pozivajući se na izvore, Expres tvrdi da će se prva mera odnositi na uvođenje reciprociteta sa registarskim tablicama na vozilima koja iz Srbije prelaze na Kosovo.

Tags
Back to top button