NBS prati situaciju na KiM – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

NBS prati situaciju na KiM

Narodna banka Srbije (NBS) analizira različite scenarije kako bi u slučaju da Priština uvede nove mere, među kojima bi moglo da bude i ukidanje platnog prometa na severu Kosova, pronašla alternativna rešenja i omogućila obavljanje transakcija na celoj teritoriji Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju.

“Povodom aktuelnih dešavanja na teritoriji pokrajine KiM i mera koje metodom sile preduzima Priština, odnosno najavljuje nove mere, NBS, kao odgovorna institucija, detaljno prati razvoj događaja”, rekli su za Tanjug u centralnoj banci.

NBS je, dodaju, u koordinaciji i bliskoj saradnji s predsednikom Srbije i Vladom, te poručuju da će NBS svoje aktivnosti u vezi sa eventualnim novim merama albanske strane sprovoditi tek ukoliko te mere budu donete.

“Nezavisno od toga, Narodna banka analizira različite scenarije, i one najgore, kako bi u takvim okolnostima pronašla alternativna rešenja i preduzela mere iz svoje nadležnosti koje bi omogućile nesmetano odvijanje transakcija na celoj teritoriji Srbije, kao što je bilo i do sada”, istakli su u NBS.

Napomenuli su da su mere o kojima se govori u javnosti, suprotne svim opšteprihvaćenim međunarodnim standardima, te da će eventualni odgovor Narodne banke biti usmeren ka zaštiti građana i njihovih interesa, kao i privrednih subjekata i omogućavanja kontinuiteta njihovog poslovanja.

Tags
Back to top button