Devizne štediše šparaju pet puta više od dinarskih – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESVE VESTI

Devizne štediše šparaju pet puta više od dinarskih

Statistika pokazuje da na šest miliona bankarskih računa građani Srbije čuvaju 58 milijardi dinara i oko 10 milijardi evra. Na knjižicama prosečno 2.000 evra, i ulozi od 46.000 u domaćoj valuti.

Ovako, prema podacima Narodne banke Srbije, izgleda približna slika prosečnih štediša u Srbiji, koji na 6,08 miliona računa u ovdašnjim bankama drže ukupno 58 milijardi dinara i 9,86 milijardi evra.

– Stanovništvo i dalje pretežno štedi u stranoj valuti, ali je u poslednjih nekoliko godina zabeležen stalni rast dinarske štednje – rečeno je “Novostima” u Narodnoj banci Srbije. – Prema poslednjim raspoloživim podacima, od ukupne štednje, pet odsto se odnosi na dinarsku štednju, a 95 odsto na štednju u devizama.

Od ukupne devizne štednje građana položene kod banaka u Srbiji, najveći deo (90,7 odsto) se odnosi na štednju u evrima, čak 8,9 milijardi evra.

– Učešće devizne štednje u američkim dolarima iznosi 4,7 odsto, odnosno 520 miliona dolara. U švajcarskim francima je 3,5 odsto (398,6 miliona franaka), dok se ostatak od 1,1 odsto odnosi na ostale strane valute – navode u NBS.

Što se tiče ročne strukture štednje, prema poslednjim operativnim podacima centralne banke, oko tri četvrtine dinarske štednje čini – oročena štednja, pri čemu je veći deo štednje oročen na period do godinu dana (60 odsto dinarske štednje).

Valutna struktura devizne štednje se tokom prethodnih godina nije promenila u velikoj meri.

– U strukturi devizne štednje, učešće evra u ukupnoj deviznoj štednji smanjeno je od kraja 2013. godine sa 93,4 odsto, na 90,7 odsto – ističu u NBS. – Sa druge strane, učešće američkog dolara se u istom periodu povećalo (sa 3,1 na 4,7 odsto), kao i učešće švajcarskog franka (sa 2,8 na 3,5 odsto).

Pored toga, primetno je da već duži period dinarska štednja beleži brži rast u poređenju sa deviznom štednjom, što utiče na postepeni porast njenog učešća u ukupnoj štednji.

– Prema konačnim podacima, od kraja 2012. do kraja septembra 2018, dinarska štednja povećana je za više od tri puta, dok je devizna štednja povećana za oko 19 odsto – ukazuju u NBS. – Shodno tome, učešće dinarske štednje u ukupnoj štednji u tom periodu povećano je sa 1,9 odsto na oko pet procenata.

Relativno dinamičan rast dinarske štednje beleži se i u 2018. godini – prema poslednjim raspoloživim podacima – dinarska štednja je od početka godine povećana za 16 odsto, a devizna za pet odsto.

NEDELJA ŠTEDNJE

Dinarska štednja je u periodu počev od 31. oktobra 2018, to jest od Svetskog dana štednje, zaključno sa 16. novembrom 2018. zabeležila rast od 840 miliona dinara i dostigla je iznos od 58 milijardi dinara. Devizna štednja je u istom periodu povećana za 44,9 miliona evra, na nivo od 9,86 milijardi evra – pokazuju podaci centralne banke.

Izvor: Kamatica

Tags
Back to top button