Blumberg: Brojni rizici po globalnu ekonomiju – Bankar.rs
ANALIZE

Blumberg: Brojni rizici po globalnu ekonomiju

Analitičari agencije Blumberg sastavili su spisak glavnih političkih pretnji rastu svetskoj ekonomiji u 2019. godini.

Najvećim faktorom rizika Blumberg je nazvao trgovinski rat između Vašingtona i Pekinga. Ako Donald Tramp ispuni svoju pretnju i uvede nove takse na kinesku robu, rast BDP Kine u 2019. godini usporiće za 1,5 odsto.

“Čak i ako primirje koje je zaključeno na samitu G20 bude poštovano, taj spor može postati početak faze dugoročnog ekonomskog hladnog rata”, navodi se u članku.

Negativni uticaj na svetsku ekonomiju može izazvati i spor vlasti Italije i EU, koji se tiče planiranih budžetskih rashoda. Pretnju predstavljaju i nesuglasice u italijanskoj vladajućoj koaliciji, piše Blumberg.

Izlazak Velike Britanije iz EU takođe će naneti štetu ekonomiji. Prema prognozama, bez sporazuma o Bregzitu BDP zemlje će do 2030. godine biti za sedam procenata niži, nego ako biLondon ostao u Uniji.

Sporazum pri kojem će Velika Britanija ostati u okviru carinske unije sa EU, značiće smanjenje za tri procenta.

Među drugim pretnjama svetskoj ekonomiji u 2019. godini analitičari Blumberga su nabrojali sukob između Donjeg i Gornjeg doma Kongresa SAD, predstojeće izbore u nizu država, cene nafte zbog odnosa SAD sa Iranom i Saudijskom Arabijom, kao i rizik od sukoba u Aziji.

Izvor: Bizlife

Tags
Back to top button