Bolovanje uz punu platu? Moguće je, ali samo u ova četiri slučaja – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Bolovanje uz punu platu? Moguće je, ali samo u ova četiri slučaja

Na račun im leže zarada koja je umanjena za 35 odsto za period tokom kog se nalaze na bolovanju. Međutim, postoje izuzeci kad građani imaju pravo da dobiju celu platu.

U aprilu prošle godine u Zakon o zdravstvenom osiguranju uvedene su određene novine u vezi sa bolovanjem. Izmene se odnose i na isplatu bolovanja. Građani u sledeća četiri slučaja imaju pravo da prime punu platu kad je reč o:

– profesionalnim bolestima i povredama na radu, potom zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, kao i zbog dobrovoljnog davanja organa, ćelija i tkiva, izuzev dobrovoljnog davanja krvi kao i zbog nege bolesnog, odnosno povređenog člana uže porodice do navršenih 18 godina života u slučaju teškog oštećenja, odnosno pogoršanja zdravstvenog stanja deteta, piše Mondo.

Šta znači profesionalna povreda?

Pod profesionalnim oboljenjem podrazumeva se oboljenje nastalo usled duže izloženosti štetnostima nastalim na radnom mestu. Poslodavac je dužan da, najkasnije u roku od tri uzastopna radna dana od dana saznanja, prijavi nadležnoj inspekciji rada profesionalno oboljenje.

Važno je napomenuti da je u ovom slučaju poslodavac dužan da iznese celokupan iznos bolovanje, dakle sve ide na njegov teret.

Alo

Tags
Back to top button