Gube li bankari zbog robota? – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Gube li bankari zbog robota?

Švedska banka, koja je prva među bankama kad je u pitanju štednja, planira da u sledećih 10 godina radnike nadomesti mašinama i robotima, prenosi Al Jazeera.

U izveštaju Niklassa Mangussona, iz agencije Bloomberg, stoji kako Švedska banka, koja je prva među bankama kad je u pitanju štednja, planira da u sledećih deset godina radnike nadomesti mašinama i robotima. Postavlja se pitanje hoće li bankari ljude, zaista, zameniti robotima.

Ovu odluku potpisuje Casper von Koskull, izvršni direktor banke Nordea, koji je rekao da bi banka mogla u skorije vreme mogla zadržati samo polovinu od ukupnog broja zaposlenih.

Von Koskull dodaje kako je jedini način da se održi konkurentnost u budućnosti u tome da banka otpusti šest hiljada radnika i da iste nadomjeste roboti, od obavljanja važnih poslova, pa do odgovora na pozive klijenata.

U izveštaju stoji da, iako su se mnogi u sektoru finansija trudili da ne shvataju ozbiljno ovu odluku, najnoviji rezultati bankarskog poslovanja u Švedskoj ukazuju na to da su rukovodioci banaka inspirisani iskustvom banke Nordea o smanjenju troškova i automatizaciji.

Banka Nordea najavila je smanjenje troškova u vremenu koje sledi, a već u drugom kvartalu poslovanja imala je 11 posto veću zaradu, stoji u izveštaju.

Iako je ova banka smanjila broj zaposlenih za osam odsto, čime je broj zaposlenih smanjen na 29.300 radnika, ipak je u trećem kvartalu zabilježila bolje poslovanje od ostalih banaka u poslednjem periodu.

Niski troškovi ove banke pomogli su joj da pozitivno posluje i prošle godine, a sada se nalazi u vrhu među četiri najuspešnije banke u zemlji.

Druge banke, takođe, pokušavaju ići njihovim stopama i sve više za obavljanje poslova koristiti mašine i robote.

U intervjuu kojeg je ranije dio, Von Koskull je izjavio kako bankarska industrija, kao i mnoge druge, prolaze kroz mnoge promene u ovom kontekstu, a to je, kako kaže, nešto što zahteva dosta priprema.

Back to top button