NLB banka sedmi put nagradila najbolje organske proizvođače – Bankar.rs
DOMAĆE BANKEDruštvena odgovornostSLIDERSVE VESTI

NLB banka sedmi put nagradila najbolje organske proizvođače

Sedmi po redu NLB Organic konkurs završen je danas dodelom nagrada najboljim organskim proizvođačima. NLB banka proglasila je tri najuspešnija projekta, među 61 koliko je prijavljeno ove godine, i dodelila njihovim autorima nagrade od po 500.000 dinara.

Nagrađeni su Ratko Aksentijević iz sela Dražiniće kod Kraljeva, Marko Stojadinović iz sela Grgure kod Blaca i Zoltan i Tatjana Idei sa Bio Salaša Idei iz Temerina.

Ratko Aksentijević je nagrađen za projekat – “Unapređenje organske stočarske proizvodnje – uzgoj ovaca i goveda”. Pored toga što je pokrenuo stočarsku proizvodnju na svom gazdinstvu, Aksentijević je pokrenuo i prvu grupnu sertifikaciju za stočare u Srbiji.

– Za sada je u okviru ove grupe 89 malih gazdinstava sa teritorije nacionalnog parka prirode Golija, a cilj mi je da broj gazdinstava dovedem na više od 300. Na taj način, doprineli bismo daljem razvoju organskog stočarstva u ovim krajevima i plasmanu organskih proizvoda – rekao je Aksentijević.

S obzirom na to da se radi o selima koja ostaju bez velikog dela stanovništva, uspeh ovog projekta je od velikog značaja za razvoj u okruženju gazdinstva Aksentijevića.

Marku Stojadinoviću je nagrada pripala za projekat “Organska hrana – budućnost srpske poljoprivrede”. Stojadinovići su na svom gazdinstvu objedinili ratarsku, stočarsku i voćarsku proizvodnju, a sertifikovanom organskom proizvodnjom bave se od 2011. godine.

– Cilj našeg projekta je unapređenje prerade organskih proizvoda, jer je to neophodno za sva gazdinstva udaljena od većih gradova i saobraćajnica. Moramo da prerađujemo i dorađujemo dobijene sveže proizvode, tako da planiramo da se bavimo ili sušenim programom ili proizvodnjom džemova. Dobijenu nagradu uložićemo u duplikator za pripremu gotovih proizvoda.

Zoltan i Tatjana Idei nagrađeni su za projekat – “Ono što poseješ, to ćeš i požnjeti”, koji je usmeren na unapređenje procesa sejanja organski gajenih kultura. S obzirom na to da se bave pre svega povrtarskom proizvodnjom, koja zahteva značajan rad na polju, to bi im omogućilo da skrate vreme potrebno za realizaciju ove aktivnosti i utroše ga na druge segmente proizvodnje.

Najuspešnijim projektima nagrade je uručio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović. On je napomenuo da je NLB banka ove godine odobrila najviše subvencionisanih kredita poljoprivrednicima i pohvalio inicijativu usmerenu na podršku organskoj poljoprivredi. Takođe je podsetio da je država u toku ove godine do sada odobrila 2.004 subvencionisana kredita za organsku proizvodnju.

Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd, podsetio je da je banka od 2015. godine izuzetno aktivna u podršci poljoprivredi.

– Naša podrška poljoprivrednim gazdinstvima konstantno raste, a ove godine ćemo plasirati više od 50 mil EUR u agro segment. Tržišno učešće NLB Banke u segmentu poljoprivrede je 11% – rekao je Greganović i dodao da se fokus na poljoprivredu prenosi i na polje društveno odgovornog poslovanja kroz NLB Organic konkurs kojim banka podržava razvoj organske proizvodnje, u cilju doprinosa očuvanju životne sredine i zdravlju ljudi.

– Od 2012. godine, kada smo pokrenuli NLB Organic, na konkursu je učestvovalo 354 projekta, od čega 61 projekat ove godine. U međuvremenu, značajno je porastao broj organskih proizvođača u Srbiji, sa oko hiljadu 2012. godine na skoro 3.700 u 2017. Najveći rast ostvaren je kod malih proizvođača koji su u sistemu kontrole u okviru grupnih sertifikata – istakao je Greganović.

Predsednica Stručne komisije NLB Organic konkursa, prof. dr Snežana Oljača, izrazila je zadovoljstvo zbog sve većeg broja projekata na konkursu, ali i zbog, kako je rekla, njihovog sve višeg kvaliteta.

– Iz Vojvodine dolazi 17 projekata, a iz južne Srbije 13. Od ukupno 61 projekta, čak 46 dolazi od gazdinstava koja se bave biljnom proizvodnjom, 6 projekata su podnela gazdinstva koja se bave stočarstvom, a njih 7 se bave objedinjenom biljnom i stočarskom proizvodnjom. Po jedan projekat se odnosi na pčelarstvo i uzgoj pečuraka po organskim principima – istakla je Oljača.

Tags
Back to top button