Svetsko prvenstvo u fudbalu uticalo na rast kreditiranja u Hrvatskoj – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Svetsko prvenstvo u fudbalu uticalo na rast kreditiranja u Hrvatskoj

Euforično raspoloženje građana Hrvatske  i spremnost mnogih da troše, naravno, idu na ruku i bankama jer je povećana potražnja za kreditima, kao i potrošnja putem kartica.

U prve dve sedmice jula, navode u zagrebačkoj Erste banci, primili su oko 4400 zahteva za gotovinske kredite, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Kada je reč o zatraženim iznosima, porast iznosi oko 38 posto.

– Teško je rast plasmana povezati isključivo sa Svetskim fudbalskim prvenstvom. S druge strane, sigurno je da su Svetsko prvenstvo, kao i planirani godišnji odmori, u određenoj meri uticali na porast interesa za gotovinskim kreditima – objašnjavaju u Erste banci, piše Jutarnji list.

Na to da nije moguće znati s kojim ciljem neko uzima gotovinski kredit napominju i u Addiko banci, to pre što banka beleži “veliko zanimanje za gotovinske kredite koje ima u ponudi”. Ipak, ističu da imaju i klijente “koji su iskazali interes baš za put na Svetsko  prvenstvo u Rusiji”.

Osim gotovinskih kredita, povećana je i potrošnja putem kartica. Vrednost transakcija preko debitnih kartica na bankomatima, kažu u Erste banci, u prvih deset dana jula bila je povećana za oko 22 posto, dok je debitnim karticama na POS uređajima ostvaren rast volumena od oko 23 posto.

– Također, primetno je da spomenuti trend posebno dolazi do izražaja u dane kada je hrvatska  reprezentacija igrala svoje utakmice – kažu u Erste banci.

HPB-u takođe potvrđuju da beleže povećanu potrošnju klijenata.

Tags
Back to top button