Bankomati sve češće nemaju sitan novac – Bankar.rs
DOMAĆE BANKEPlatne karticeSVE VESTI

Bankomati sve češće nemaju sitan novac

Bankomat raspolaže isključivo sa novčanicama od 2.000 dinara. I to predveče oko 18 časova. Dovoljno kasno da je ekspozitura te banke već zatvorena, a jedina koja radi do 19 časova je u potpuno drugom delu grada.

– Tri puta sam se našla u situaciji da ne mogu da podignem novac – priča čitateljka “Novosti” Marija S.

– Moja banka ima svega tri bankomata u centru Beograda, ali treba najmanje sat da se svi obiđu. Ekspoziture rade do 17 časova i sve ih je manje, jer oni prelaze sve više na elektronsko bankarstvo. To je u redu, ali meni treba keš za trafiku, za pijacu. Ne mogu svuda da plaćam karticom. Jednom nisam uspela da dignem 13.000 dinara, jer su imali samo apoene od 2.000. Sledeći put nisam, iz istog razloga, mogla ni 1.000, pa ni 500 dinara. Kad im se žalim, oni tvrde da se to slučajno tako desilo – rekla je Marija, prenosi Kamatica.

“Novosti” su kod drugih banaka proveravali koji su minimalni i maksimalni iznosi koji se mogu podići na njihovim bankomatima, ali i koliko košta ukoliko klijent pare potraži na tuđem bankomatu.

– Minimalni iznos koji građani mogu da podignu platnim karticama na bankomatima je 500 dinara, dok maksimalni iznos po pojedinačnoj transakciji, u zavisnosti od tehničkih odlika i apoenske strukture bankomata, može da dostigne do 80.000 dinara – rekli su u jednoj stranoj banci.

Rapoložive novčanice diktiraju minimalnu isplatu u pojedinim bankama. Tako, banke imaju dve vrste bankomata. Kod jednih je najmanja novčanica 200 dinara, a kod drugih je to 500 dinara. Maksimalan iznos koji građani mogu da podignu na bankomatima je 5.000 evra, bez obzira na to da li je reč o isplati u dinarima ili evrima.

U jednoj od banaka navode da je maksimum prilikom jednog podizanja gotovine na bankomatima određen fizički sa 20 novčanica, prenosi Kamatica. Ukoliko bankomat ima novčanice od 2.000 dinara onda je taj maksimum 40.000 dinara. (Novosti)

Tags
Back to top button