Novčanike i kartice zamenjuju mobilni telefoni – Bankar.rs
FinTechSLIDERSVE VESTI

Novčanike i kartice zamenjuju mobilni telefoni

Kada krenu u kupovinu ili provod potrošači iz Srbije koriste za plaćanje kartice ili još češće gotov novac.

Međutim, novine u plaćanjima će po svoj prilici obe ove opcije u narednim godinama poslati u istoriju, piše “Dnevnik”. Sve što je potrebno biće u pametnom mobilnom telefonu. Početkom ove godine usvojena je revidirana Direktiva Evropske unije o platnim uslugama-PSD2 koja omogućava trećim licima da pružaju finansijske usluge. Odnosno banke će morati da i trećim licima dozvole pristup računima klijenata, a kroz aplikacione programe i platforme… To će im pomogućiti da uobliče finansijske usluge zasnovane na podacima i infrastrukturi banaka. Očekuje se da to bude primenjivo do septembra naredne godine kada PSD2 počinje da se primenjuje. Za ove novine najviše će biti zainteresovane kompanije i to one najveće kao što su “Gugl”, “Epl”, “Fejsbuk” i “Amazon”.

Srbija nije članica Evropske unije ali ne samo što smo na tom putu već kod nas kako prenosi “Dnevnik”  većinu tržišta drže banke kćerke onih iz EU. Zato se ova novina na nas itekako odnosi. Domaće tržište prati norveška fintek kompanija “Auka” koja je u 2017 i 2018 proglašena za kompaniju koja u Evropi ima najbolju platformu za mobilna plaćanja i nedavno su kod nas održali panel na tu temu.

Finansijski konsultant, dr Aleksandar Vasiljević, kaže da će mlađe generacije lako prihvatiti ovu novinu. Što se starijih tiče to će ići teže međutim sve što će se na tom polju događati u vremenu koje dolazi i njih će opredeliti na to da prihvate nove usluge koje će im banke i fintek kompanije ponuditi.

Back to top button