PwC mora da plati 625,3 miliona dolara odštete – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

PwC mora da plati 625,3 miliona dolara odštete

“Pricewaterhouse Coopers” (PwC) mora da plati 625,3 miliona dolara odštete Osiguravajućoj kompaniji Federal dipozit (FDIC) zbog neuspeha da otkrije prevaru koja je dovela do jednog od najvećih kolapsa banke tokom svetske finansijske krize 2009. godine.

Američki sudija zaključio je da je verovatni uzrok štete u FDIC nemar PwC-a, koji je u avgustu 2009. doveo do kolapsa “Colonial Bank” u Montgomeriju, Alabama. Ova banka je nekad bila među 25 najvećih u Sjedinjenim Državama, ističe Rojters.

“PwC mora da plati odštetu jer nije uspeo da otkrije višegodišnju prevaru u koju su bili uključeni “Colonial Bank” – njen bivši klijent, i “Tejlor, Bin & Vitaker” iz Okale, Florida, nekad 12. po veličini firma za hipoteke i glavna mušterija uništene banke”, rekao je sudija.
FDIC je podneo tužbu zbog svoje uloge primaoca za “Colonial Bank”, koja je nekad imala više od 25 milijardi imovine i 340 podružnica. Firma “Tejlor, Bin & Vitaker” je, takođe, propala u avgustu 2009. godine. Njen bivši predsedavajući Li Bentli Farkas služi 30-godišnju kaznu zatvora, nakon što je 2011. osuđen za prevaru, prenosi “Poslovni dnevnik”.

Prema FDIC-u, prevara je počela 2002. godine, kad je “Tejlor, Bin & Vitaker” počeo da prekoračuje svoje račune, a “Colonial Bank”, na Farkasov zahtev, počela da manipuliše tim računima kako bi to prikrila. To je navodno uključilo i prodaju hipoteka banci koje su već bile prodate drugim investitorima, a banka je primala udeo u hipotekama bez kolaterala.
Dok je šteta otkrivena, završni račun banke je imao prikaz lažnih ili nevalidnih trgovina hipotekom u vrednosti od 1,47 milijardi dolara. Odšteta od 625,3 miliona dolara pokriva revizije koje je PwC obavljao za “Colonial Bank” iz 2003, 2005. i 2008. godine.

Back to top button