Tehnološki giganti se ne predaju! – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZESLIDERSVE VESTI

Tehnološki giganti se ne predaju!

Odavno nije bilo teže previdjeti kretanje berzi kao što je to u poslednjih godinu dana. Sva pravila i istorijske korelacije koje povezuju različite klase imovine se sada ponovo preispituju, što samo uliva dodatnu konfuziju na tržištu, ali stvara i veliku priliku za one koji sad dobro odigraju.

Neizvjesnost oko budućih kretanja je dovela do toga da investitori masovno ulivaju gotovinu u fondove tržišta novca (eng. Mutual Funds). Čak 350 milijardi USD stiglo je u njih u prethodnih mjesec dana, što je povećalo imovinu kojom upravljaju ti fondovi na rekordnih 5,25 biliona dolara – piše u redovnoj kolumni za “Blic Biznis” Rade Rakočević, direktor i osnivač Senzal capital Beograd.

Na osnovu makroekonomskih podataka vezanih za tržište rada, jasno je da se usporava zapošljavanje novih radnika, ali da bi se dobila jasna potvrda da FED mjere konačno daju efekta I na tom tržištu, treba sačekati još najmanje dva mjeseca. Talas otpuštanja u tehnološkom sektoru se nastavlja, i iako zvuči paradoksalno, to je dobra vijest u borbi protiv inflacije.

Zlato je ponovo u fokusu, zahvaljujući padu dolara, najavljenom smanjenju proizvodnje nafte od strane OPEC članica i jačanju straha od recesije, tako da kupovina ETF sa tikerom GLD, koji prati kretanje cijene zlata, može biti solidna opcija za diversifikaciju portfoija konzervativnih investitora.

U međuvremenu, velike tehnološke akcije su dovele do oporavka tržišta akcija. Vrlo je indikativan podatak da je za 83 odsto rasta najznačajnijeg američkog indeksa S&P 500 od početka godine zaslužno samo 7 kompanija: Apple (NASDAQ:AAPL), Microsoft (NASDAQ:MSFT), Nvidia (NASDAQ:NVDA), Tesla (NASDAQ:TSLA), Meta (NASDAQ:META), Alphabet (NASDAQ:GOOGL) i Amazon (NASDAQ:AMZN).

Izvještaj Američkog udruženja individualnih investitora (AAII) pokazuje da su pojedinačni investitori i dalje uglavnom pesimistični na berzi. Ipak, većina investitora koje je anketirao eToro, veliki online retail broker, rekla je da izdvaja isti iznos ili više na akcije kao što je to bio slučaj u stabilnim tržišnim okruženjima. Otprilike 90 odsto je takođe izjavilo da planira nastavak kupovine akcija u narednim mjesecima.

Ovako volatilno tržište zahtjeva veliki oprez kod investiranja, tako da i investiranje u dugoročne obveznice koje daju prinose iznad 6 odsto postaje veoma zanimljiva opcija. Svakako ne zaboravite berzansko pravilo koje i dalje važi; kupuj jeftino, prodaj skupo, ovakve krize obično kriju i sjajnu priliku za dugoročne investitore.

Autor kolumne je Rade Rakočević, direktor i osnivač Senzal capital Beograd, www.senzalcapital.com

Izvor: Blic.rs

Tags
Back to top button