Evropska komisija podržava tranziciju zapadnog Balkana na digitalnu ekonomiju – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Evropska komisija podržava tranziciju zapadnog Balkana na digitalnu ekonomiju

Evropska komisija je u Sofiji na sastanku Digitalne skupštine pokrenula Digitalnu agendu za Zapadni Balkan sa ciljem da podrži tranziciju regiona na digitalnu ekonomiju i omogući mu koristi od digitalne transformacije, poput ekonomskog rasta, radnih mesta, boljih usluga. 
Komisija i ministri šest partnera sa Zapadnog Balkana – Srbije, Albanije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Kosova, posvetiće se investicijama u širokopojasne veze, unapređenju cyber sigurnosti, jačanju digitalne ekonomije i društva, kao i unapređenju istraživanja i inovacija.
Evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel istakla je da pokretanje Digitalne agende za Zapadni Balkan treba da osigura da građani regiona u punoj meri koriste prednosti brze i neizbežne digitalne transformacije.
“Posvećenost Digitalnoj agendi obezbediće da građani steknu veštine koje traži nova ekonomija i pomoći će modernizaciju javne administracije, ojačati cyber sigurnost, unaprediti povezanost i poslovnu klimu”, istakla je Gabrijel.

U saopštenju EK navodi se da će u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) regionu na raspolaganju biti 30 miliona evra grantova EU za širokopojasnu infrastrukturu sa ciljem mobilisanja strateških ulaganja i ubrzanja socio-ekonomskog rasta.
Albaniji je već u okviru WBIF odobren paket tehničke pomoći kao jedan od prvih investicionih paketa.
Na polju cyber sigurnosti, EU i Zapadni Balkan imaju zajednički cilj da unaprede online sigurnost i poverenje.
Digitalna agenda takođe će podržavati e-vladu, e-nabavke, e-zdravlje i pomoći unapređenju digitalnih veština stanovnika.
To će činiti kroz podsticanje učešća Zapadnog Balkana u EU inicijativama, uključujući samit Startap Evropa 2018 u Sofiji, omogućavanje regionalnim startapovima da se povežu sa evropskim, podsticanje veštine programiranja i digitalne pismenosti u regionu.
Kada je reč o istraživanjima i inovacijama, Digitalna agenda će pomoći uspostavljanje nacionalnih istraživačkih centara, razvoj najsavremenije e-infrastrukture na Zapadnom Balkanu i integraciju u digitalni Evropski istraživački prostor.
“Ti napori će doneti najbolju obuku za novu generaciju istraživača i inženjera i doprineće unapređenju interdisciplinarne saradnje širom Evrope”, ocijenila je Evropska komisija.

Tags
Back to top button