Donosimo listu pet zaostalih finansijskih saveta koje bi trebalo prekršiti – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESVE VESTI

Donosimo listu pet zaostalih finansijskih saveta koje bi trebalo prekršiti

Saveti vezani za finansije uvek dobro dođu.Ali, uz ekonomske i tehnološke promene i razvoj i promenu životnog stila, trebalo bi da se menja i način upravljanja našim finansijama. Nažalost, mnogi novčani saveti prilično su zaostali, a Huffington Post navodi koje zastarele savete vezane za finansije ne bi trebalo slušati.

1. Kreditne kartice služe za hitne slučajeve

Roditelji, bake i dede često upozoravaju svoju decu, odnosno unuke, na opasnost kreditnih kartica i ulazaka u minus. “Samo za hitne slučajeve” krilatica je koja često dolazi uz pristup kreditnoj kartici.

Ipak, danas su kreditne kartice postale učinkovitim sredstvima praćenja troškova, povećanja sigurnosti i zaštite od krađe, a potencijalno i dobijanja nagradnih bodova tako da često ima više smisla služiti se kreditnim karticama nego gotovinom. No, to ne znači da ne trebate paziti pri “peglanju” svoje kartice.

2. Brak znači spajanje finansija

Ulazak u brak znači spajanje dva života i deljenje skoro svega – doma, vremena, a i porodice. Međutim, ono što ne trebate deliti sa svojim partnerom , suprotno verovanjima, jeste Vaš novac.

– Brak ne znači da morate spojiti sve vaše račune u banci. Do njega ionako dolazi uglavnom godinama nakon što su parovi samostalno gradili svoje finansijske živote – objasnio je finansijski planer Ryan Frailich dodajući da mnogi brakovi jako dobro funkcionišu s “tvoje, moje i naše” sistemom u kojem svaki partner ima vlastiti račun, ali daje dio svog prihoda zajedničkom računu predviđenom za kućne troškove.

– Otvoreni razgovori o finansijama, trošenju i dugovima ključni su za dobar brak, ali to možete bez da stavljate sav Vaš novac na zajednički račun – zaključuje.

3. Deset posto plate ostavljaj sa strane

Pravilo o štednji deset posto od plate nekada je bilo zlatno pravilo štednje za zlatne godine. Nažalost, uz današnje uslovee taj postotak nije dovoljan za penziju. Problem je, naime, da to pravilo ignoriše upravo veće troškove života, ali i produženje životnog veka.

4. Treba ti diploma za dobar posao

“Ako završiš fakultet, naći ćeš dobar i visoko plaćen posao”, slušali smo odmalena i stvarno smo verovali u to. No, s izlaskom na tržište rada shvatili smo da je to daleko od istine. Pre je to i bilo tako. Ipak, danas su berze rada pune visokoobrazovanih građana koji baš ne uspevaju naći ni posao u struci, a kamoli dobar i visoko plaćen posao. Tačnije, diploma nije garancija za zaposlenje i trebalo bi razmišljati van okvira nametnutih od strane društva.

5. Živeti u najmu je bacanje novaca

Posedovanje vlastitog stana ili kuće pravilo je kojeg se drži većina Srba. Da ne pričamo o nekretninama na moru. Tako da kada godinama plaćate stan, a nemate ništa svoje za pohvaliti se rođacima, možete se osećati kao da ne ostvarujete važan životni cilj.

No, život u najmu oslobađa Vas mnogih troškova, a i daje Vam mogućnost i slobodu promene mesta života u svakom trenu.

Ipak, novac i upravljanje njima je veoma lična stvar i ne postoje generalna pravila koja vredi za svakoga. Svaki od saveta trebalo bi uzeti s dozom sigurnosti i oblikovati ga prema svojim potrebama. Za svako pravilo postoji izuyetak.

Back to top button