Brnabić: Evropska investiciona banka najvažniji partner Srbije – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Brnabić: Evropska investiciona banka najvažniji partner Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Evropska investiciona banka (EIB) najvažni partner Srbije u reformama i modernizaciji, a da je najponosnija na zajednički projekat kliničkog centra u Nišu.
Ona je, na proslavi 60 godina postojanja EIB, rekla da Vlada Srbije sa tom bankom ima u ovom trenutku projekte u vrednosti od milijardu evra koji su komunalne infrastrukture u lokalnim samoupravama.

“Projekti zdravstvene infrastrukture koje imamo sa EIB-om vredni su 600 miliona evra. Planiramo početak rekonstrukcije Kliničkog centra Srbije, Vojvodine u Novom Sadu i u Kragujevcu”, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da su suština bržeg napretka Srbije projekti digitalizacije i startapova u koje je planirano da zajedno ulože 60 miliona evra.

“Imamo u planu da zajedno uložimo 60 miliona evra u naučno tehnološke parkove. U izgradnji je takav park u Novom Sadu, a trebalo bi da bude završen do kraja 2019. Nadam se da će do kraja leta početi izgradnja nučno tehnološkog parka u Nišu, laboratorijske lamele na Elektro tehničkom fakultetu u Nišu i mnogi drugi”, dodala je Ana Brnabić.

Premijerka je najavila pokretanje projekata koji se tiču regiona, kao što su gasna interkonekcija i “autoput mira” od Niša do Prištine, jer “bez stabilnog regiona nema stabilne i jake Srbije”.

Šefica regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre podsetila je da je ta banka prisutna na Balkanu još od 1977. kada je pomogla gradnju autoputa Bratstva i jedinstva.

“Malo koja institucija se može pohvaliti takvom istorijom. Naša banka postoji 60 godina, a 40 godina je prisutna na Balkanu. Do sada smo uložili više od 10 milijardi evra u region, a polovina od tih sredstava je opredeljena za projekte u Srbiji”, rekla je Negre.

EIB planira obnovu Instituta za onkologiju, ortopedije na Banjici, porodilišta Narodni front, ali i druge u Srbiji.

“Naši projekti usmereni su na celu Srbiju, pa tako imamo u planu da pomognemo vodosnabdevanje i izgradnju gradskih pijaca u Valjevu, Prokuplju, Leskovcu i Bujanovcu”, dodala je Negre.

Proslavi je pored ostalih prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici.

Tags
Back to top button