Predsednik FED-a: Postoje svi uslovi za dalje povećanje kamata u SAD – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Predsednik FED-a: Postoje svi uslovi za dalje povećanje kamata u SAD

Predsednik Federalnih rezervi DŽerom Pauel ponovio je danas argumente u korist povećanja kamatnih stopa kako bi najveća svetska ekonomija ostala na održivom putu, navodeći da za to ima široku podršku kolega u centralnoj banci Sjedinjenih Država.

“Budući da je stopa nezaposlenosti niska i njen očekivani dalji pad, da se inflacija približava našem cilju, i da su rizici budućih izgleda približno uravnoteženi, uslovi za nastavak postepenog povećanja kamatne stope su stameni”, rekao je on u uvodnom izlaganju na forumu Evropske centralne banke u Sintri, u Portugaliji, prenosi “Blumberg”.

Njegovi komentari dolaze nedelju dana nakon što je Fed podigao kamatne stope po drugi put u ovoj godini kao odgovor na ubrzanje privrednog rasta i pad nezaposlenosti.

Medijan projekcije zvaničnika Feda o tome koliko će puta kamate biti podizane ove godine takođe su povećane sa tri na četiri puta.

Pauel je u panel diskusiji, u kojoj su učestvovali i predsednik ECB Mario Dragi, guverner Banke Japana Haruhiko Kuroda i guverner centralne banke Australije Filip Lou, govorio o prednostima niske nezaposlenosti i jakog tržišta rada za mnoge Amerikance, napominjući ipak da kontinuirano snažna ekonomija može da predstavlja rizik po inflaciju i možda po finansijsku stabilnost.

“U aktuelnom okruženju, znatna neizvesnost prati proces kreiranja monetarne politike”, rekao je on, mada je dodao da on trenutno ranjivost finansijske stabilnosti SAD-a vidi kao umerenu.

“Iako su cene nekih aktiva visoke prema istorijskim standardima, ja ne vidim šire znake prekomernog pozajmljivanja ili finansijskog leveridža”, rekao je Pauel.

Nezaposlenost u SAD-u je pala na 3,8 odsto u maju, što je na nivou aprila 2000. godine kada je zabeležen najniži nivo nezaposlenosti od 1969. godine.

Iako je proteklih meseci porasla, bazna inflacija na godišnjem nivou, koju Fed najviše preferira, u aprilu je iznosila 1,8 odsto, što je i dalje ispod targeta centralne banke od 2,0 procenta, navodi “Blumberg”.

Tags
Back to top button