OTP ispituje mogućnosti preuzimanja banaka i u Crnoj Gori – Bankar.rs
EVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

OTP ispituje mogućnosti preuzimanja banaka i u Crnoj Gori

OTP banka kontinuirano ispituje mogućnosti za akvizicije u regionu, naročito u zemljama u kojima je bankarska grupa već prisutna, rekli su “Vijestima” iz mađarske grupacije koja je vlasnik Crnogorske komercijalne banke (CKB).

Iz OTP nijesu odgovorili na pitanje da li je od Centralne banke (CBCG) zvanično zatražena dozvola za spajanje CKB i Societe Generale banke, pod kojim uslovima i koliko radnika CKB će ostati bez posla u slučaju da Societe preuzme CKB.

“OTP banka ne komentariše informacije iz medija u vezi sa ovom temom”, rekli su iz grupacije. Iz CBCG su kazali da zvaničan zahtev za spajanje nijesu dobili. Spajanje CKB i Societe Generale Montenegro banke aktuelizovano je prije godinu, kada se pominjalo da Societe odlazi sa crnogorskog tržišta. Međutim, sada, prema nezvaničnim informacijama, Societe Generale Montenegro želi da preuzme CKB jer je ova varijanta, navodno, jeftinija zbog otpremnina. Spajanjem Societe i CKB stvorila bi se banka sa oko 60 odsto udela u ukupnom platnom prometu, što bi bila velika dominacija u odnosu na ostale.

OTP grupa je od Societe grupe preuzela Splitsku banku u Hrvatskoj.

Bugarski mediji objavili su pre dva meseca da su OTP grupa i američki fond Apollo Global Management LLC, zainteresovani za kupovnu banaka u pet zemalja – Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Albaniji, Bugarskoj i Moldaviji. Uprava mađarske OTP banke je u oktobru prošle godine saopštila da namerava da za milijardu dolara do 2019. kupi pet banaka.

“Preuzimanje Splitske banke od francuske Societe Generale, te srpske i rumunske podružnice grčke Nacionalne banke tek je prva faza u širenju OTP banke”, kazao je prvi čovjek grupacije Sandor Csanyi za Bloomberg krajem prošle godine.

OTP grupa je pretežno (63,4 odsto) u stranom vlasništvu (EBRD, IBRD, EIB, fizička lica), a mađarski ulagači još imaju 24,68 odsto deonica. Najveći pojedinačni deoničari su mađarski MOL (8,57 odsto), Megdet, Timur i Ruszlan Rahimkulov sa 7,93 odsto, OPUS Securities 5,18 odsto i francuska Groupama 5,12 odsto.

Tags
Back to top button