EIB izdvaja 340 miliona evra samo za projekte u Srbiji – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

EIB izdvaja 340 miliona evra samo za projekte u Srbiji

U prvih šest meseci ove godine Evropska investiciona banka (EIB) potpisala je ugovore za finasiranje projekata na Zapadnom Balkanu u vrednosti od 600 miliona evra, a više od polovine tog novca, oko 340 miliona, namenjeno je za projekte u Srbiji.

Uoči sutrašnjeg obeležavanja 60. godina rada te institucije u svetu, i 40. godina njenog prisustva na Zapadnom Balkanu, direktorka predstavništva EIB-a za Zapadni Balkan Dubravka Negre kaže za Tanjug da je ta institucija od 2001. godine, od kada je ponovo započela aktivnosti u Srbiji finansirala projekte u našoj zemlji sa 5,3 milijardi evra.

Reč je o projektima kako u privatnom tako i u javnom sektoru, a najviše u oblasti infrastrukture, od transporta, energetike, obrazovanja, nauke i istraživanja, do projekata u zdravstvu, ali i izgradnji opštinske i komunalne infrastrukture i podrške malim i srednjim preduzećima.

– Za pomoć kreditiranju malih i srednjih preduzeća u Srbiji izdvojeno je do sada 1,7 milijardi evra – kaže Negre.

Što se tiče garancija koje daje Evropski investicioni fond EIF (deo EIB), u korist malih i srednjih preduzeća, on time deli rizik finansiranja sa komercijalnim bankama, objašnjava Negre i kaže da je za tu namenu do sada izdvojeno oko 300 miliona evra.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Podseća da je EIB 1977. i 1978. godine finansirao izgradnju čuvenog autoputa Bratstvo-jedinstvo u tadašnjoj Jugoslaviji, a kako bi se region povezao i pripremio za ulazak u EU, Negre podseća da EIB godinama finansira i izgradnju strateških koridora u našoj zemlji.

Govoreći o Memorandumu o razumevanju i finansijskoj podršci ove banke Srbiji od jedne milijarde evra za investicije u infrastrukturno povezivanje, digitalizaciju, ruralni razvoj i slično, a koji je potpisan nedavno na Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji, kaže da se početak prvih projekata može očekivati već ove godine.

U pitanju je finansiranje u naredne tri do četiri godine, u različitim sektorima, od transporta (autoput Niš-Pločnik) u prvoj fazi, gasna konekcija Srbije sa Bugarskom, podrška obrazovnim institucijama u našoj zemlji uvođenjem interneta u svim školama u kojima nedostaje.

– U Beogradu planiramo nove investicije koje se pre svega tiču “zelenog” transporta, odnosno pomoć da transport u Beogradu bude čistiji – kaže Negre i pojašnjava da je reč o finansiranju kupovine novih električnih autobusa kao i učesće ove institucije u modernizaciji tramvaja i tramvajskih šina.

Kaže da su projekti, koji će biti finansirani od strane Investicione banke i deo su dogovora iz Sofije, u fazi pripreme, a na pitanje Tanjuga kada se može očekivati realizacija prvih značajnijih projekata, Negre kaže da će neki početi već ove godine.

– Projekat koji treba jednim delom da se finansira ove godine je i projekat poboljšanja plovnosti reka u Srbiji. U pitanju je poboljšanje lučne infrastrukture koji se finansira bespovratnim sredstvima EU, a vrednost je veća od 100 miliona evra – navela je Negre.

Tags
Back to top button