Intesa Sanpaolo širi prisutnost u Bosni i Hercegovini – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Intesa Sanpaolo širi prisutnost u Bosni i Hercegovini

Intesa Sanpaolo banka, iz istoimene italijanske grupacije, počela je provoditi plan preobražaja, koji je deo poslovnog plana 2018-2021. 
To u Sloveniji, kako izveštavaju tamošnji mediji, predviđa osnivanje novog poslovnog sedišta u Ljubljani s oko 80 zaposlenih. Banka ima za cilj konsolidaciju svog položaja u srcu slovenskog poslovnog i finansijskog okruženja.
Najavu proširenja poslovanja u Bosni i Hercegovini, u skladu sa četverogodišnjim biznis planom, najavio je nedavno Gian Maria Gros-Pietro, predsednik Upravnog odbora Intesa Sanpaolo, izveštava Indikator.ba.

-Ovde sam upravo iz razloga da kažem ljudima, ne samo ministru i guverneru nego i menadžeru naše grane, da se želimo proširiti. I da budem potpuno iskren mislim da nismo dovoljno zastupljeni u ovoj zemlji. Zaslužujemo bolju prisutnost i dobit ćemo je, rekao je Gros-Pietro u razgovoru za N1 televiziju.

Objašnjavajući motive za proširenje poslovanja, Gros-Pietro je kazao da Banka ima vrlo nizak procenat nenaplativih kredita, samo oko 5 posto u lokalnim podružnicama. S druge strane, ima 11 milijardi dostupnog kapitala.

– Ako to uporedimo sa zahtevima regulatora, to znači da smo u mogućnosti da pozajmimo više novca ovoj zemlji. Pozajmljujemo uglavnom aktivnostima fizičkih lica i aktivnostima finansijskog sektora bez dodatnih finansijskih špekulacija. Mislim da smo prava banka za ovu zemlju, kazao je Gros-Pietro.

Napomenuo je da Intesa Sanpaolo ima 550 zaposlenih i 53 podružnice u Bosni i Hercegovini.
-Među prvih pet-šest banaka smo, ali mislim da bismo trebali biti izrazito više u ovom rangiranju, dodao je.

Tags
Back to top button