Deset zlatnih saveta uz koje će vam svaki posao biti lakši – Bankar.rs
SAVETI ZA POSAOSVE VESTI

Deset zlatnih saveta uz koje će vam svaki posao biti lakši

Ideju odobrava tržište.

Mali koraci za male preduzetnike, ideja koju će odobriti tržište, jeftina oprema i korištenje društvenih mreža olakšaće vam poslovanje, a dobar tim u obliku pravnika ili knjigovođe omogućit će vam da u svoje poslovanje uđete što bezbolnije.

Preduzimajte male korake

Prema Forbesu najuspešniji preduzetnici fokusiraju se na male korake prema svojim ciljevima. Iako će neki reći kako je potrebno rizikovati i nazvće ih konzervativnima, oni smatraju da je sve suprotno od ove poslovne filozofije potencijalni put ka prosečnosti. Nakon svakog malog koraka osvrću se na preduzeti korak kako bi iz njega nešto i naučili, a tek onda analizirajući prethodni planiraju novi. Tako izgrađuju novi koncept ”celoživotnog učenja” bez velikih rizika i uzdižu svoje poslovanje.

Ideju odobrava tržište

Osluškivanje tržišta važnije je nego ikada, a mnoga preduzeća baš zbog nedovoljne posvećenosti istraživanju vrlo brzo i nestaju. Najbolji preduzetnici ne daju velike ideje, već se okreću potrebama tržišta. Ideja može biti velika, možda i dobra za neko drugo tržište, no ako ne donosi profit svako ulaganje u njenu realizaciju bit će uzaludno.

Ne budite ”dvolični”

Ako je vaš preduzetnički poduhvat društveno odgovoran i zahteva predstavljanje kroz medije preporučeno je držati konstantu, i komunicirati vrednosti koje stvarno živite. Sve ostalo bi moglo u konkurenciji pobuditi znatiželju, a ako podobnim istraživanjem mogu otkriti vaše drugo lice to može biti pogubno za vas. Kupci se poistovećuju s brendom, pa se u tim situacijama mogu osećati izigranim i posegnuti za supstitutima.

Kupci odobravaju proizvod

Komunikacija s tržištem nikad ne prestaje, pa tako samo od tamo možete dobiti konkretnu povratnu informaciju. Ako se njima ne sviđa vaš proizvod, onda taj proizvod nije dobar za tržište na koje ste ga plasirali, no to ne trebate uzeti nužno kao nedostatak. Baš takva povratna informacija može vas uputiti na potrebne korekcije u strategiji poslovanja, a potraga za novim tržištima može biti olakšana.

Grešite brzo i jeftino

Skladno životnom ciklusu svakog preduzeća nećete zauvek održati ‘stanje nepromenjenih stvari’, pa povrh svih uspona doživećete i padove. Kako smo već rekli stručnjaci iz poslovnog sveta preporučuju male korake, a za to postoji i valjan razlog – taj da ako grešite, grešit ćete brzo i jeftino. Treba vam biti jasno da nisu svi poput Billa Gatesa. Može se dogoditi da izgubite, a što onda? Uspeh u ovom poslu podrazumeva rešavanje problema i veštinu donošenja pravih odluka. Potrebno vam je mnogo upornosti, motivacije i hrabrosti.

Dobar pravnik zlata vrijedi

Ključan deo vašeg poslovanja biće pravnik. Pronađite pravnika kojem verujete, a tako ćete dobiti i podoban savet o tome preporučuje li vam se otvoriti d.o.o. ili obrt. Vi možda ne poznajete razlike, ali on će vam ih predstaviti i tako s vama naći najbolje rešenje za preduzetnički poduhvat.

Knjigovođa zna sve o vama

Po konceptu lojalnosti birajte i knjigovođu, jer upravo to je osoba koja će znati i najmanju mrljicu vašeg poslovanja, a s obzirom na to da ne morate zauvek ostati mali preduzetnik neke stvari moraju biti striktno poverljive. Osim toga dobar knjigovođa će osim papirologije znati udeliti i konkretan savet.

Koristite društvene mreže

Marketing je neretko skup posao, no za učvršćivanje pozicije u svetu malih preduzetnika morate znati kako se dodvoriti krajnjem korisniku, ali i potencijalnim deonicima. Najjeftiniji način oglašavanja danas su društvene mreže. Budite na Facebooku i Instagramu, na Google+ i Twitteru, na Pinterestu i Snapchatu. Koja god društvena mreža vam odgovara, iskoristite je najbolje što možete, objasnite što radite i počnite izgrađivati svoju zajednicu.

Posegnite za jeftinom opremom

Svi preduzetnici koji svoje izdate račune naplaćuju u gotovini dužni su izdati račun preko elektičnih naplatnih uređaja  povezanih s Poresnom upravom, a kako bi bili spremni za česte kontrole potrebno je nabaviti odogovarajuću opremu.  Naravno, tu je i neizostavna aplikacija za fiskalizaciju kako biste uspješno slijedili sve propise.

Birokratija će vas najviše boleti

Šećer na kraju? Nikako, birokratija stavlja ruke u vaše džepove od trenutka kada pokrećete biznis. Osiguranja i porezi različitih vrsta mogli bi vam zagorčati život. Kao što je navedeno prethodno u tekstu kako bi si olakšali ovaj segment otvaranja poslovanja potrebno je imati dobar tim, pa tako uz dobrog pravnika spremno ćete doskakati svakom novom zakonu, a knjigovođa će vam znati reći da prvu godinu možete i bez PDV-a.

Tags
Back to top button