Švajcarci glasali protiv promene bankarskog sistema – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Švajcarci glasali protiv promene bankarskog sistema

Švajcarski birači su velikom većinom odbacili radikalni plan transformacije švajcarskog bankarskog sistema zabranom komercijalnim bankama da elektronski stvaraju novac kada ga pozajmljuju.

Više od tri četvrtine odbacilo je tzv. inicijativu suverenog novca, prema zvaničnim rezultatima koje je objavila švajcarska vlada.

Svi švajcarski samoupravni kantoni isto tako su glasali protiv, na referendumu na kojem je trebalo da glasa većina od 26 kantona, kao i jednostavna većina birača da bi uspeo.

Zabrinutost zbog mogućih opasnosti za švajcarsku privredu uvođenjem sistema “vollgeld” ili “stvarnog novca” izgleda da je uverila birače da odbace predlog.

Švajcarska vlada koja se protivila planu zbog neizvesnosti koji bi izazvao, rekla je da je zadovoljna rezultatom.

“Sprovođenje takvog plana, koji bi izazvao tako mnogo pitanja, teško bi bilo moguće bez godina problema”, rekao je ministar finansija Uelli Maurer.

“Švajcarski narod u principu ne voli rizik, i …narod nije video koristi od ovih predloga. Možete isto tako videti da naš bankarski sistem funkcioniša…Sumnje u banke uvelike su uklonjene”, dodao je.

Referendum, sazvan prema švajcarskom sistemu direktne demokratije, nakon prikupljanja više od 100.000 potpisa, je želeo da učini da Švajcarska narodna banka (SNB) bude jedino telo ovlašćeno za stvaranje novca u Švajcarskoj.

Nasuprot uobičajenom verovanju, većinu novca u svetu ne proizvode središnje banke nego ga elektronski stvaraju komercijalni zajmodavci kada pozajmljuju iznad iznosa depozita koje drže za svoje štediše.

Ovaj aranžman, poduprt uverenjem da će većina duga biti vraćena, temelj je globalnog kapitalističkog sistema, ali protivnici kažu da je nestabilan jer novostvoreni novac može premašiti stopu privrednog rasta, što može voditi inflatornim imovinskim mehurima.

Da je odobren, Švajcarska, poznata po svojoj bankarskoj industriji, bila bi prva zemlja na svetu koja bi uvela taj sistem, navodeći protivnike da označe plan kao opasan eksperiment koji bi naštetio privredi.

Plan je mogao imati posledice i izvan švajcarskih granica uklanjajući praksu koja je u osnovi većine svetskih bankarskih pozajmica.

Tags
Back to top button