“Deutsche Bank” i “Commerzbankom” se spajaju? – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

“Deutsche Bank” i “Commerzbankom” se spajaju?

Predsednik “Deutsche Bank Paul Achleitner zatpočeo je razgovore sa glavnim akcionarima i nemačkim zvaničnicima u vezi sa spajanjem sa “Commerzbank”-om.

Ključna prepreka mogle bi biti padajuće deonice “Deutsche Bank” sa investitorima koji sugerišu Achleitneru da ne ide u spajanje sa “Commerzbak”-om u ovom trenutku, jer to bi iziskivalo značajne turbulencije pa i povećanje kapitala i značajne otpise imovine, kažu dobro obavešteni izvori. Dve banke su već vodile slične razgvovore  2016. godine, ali se nisu odlučile za sporazum već su se fokusirale na restrukturiranje svog poslovanja, prenosi Bloomberg.

Kreditna agencija Standard&Poor’s smanjila je prošle nedelje kreditni rejting “Deutsche Bank” na BBB plus, treći najniži investicioni nivo. Razlog su značajni izvršni rizici nakon nekoliko promena u menadžmentu i strategiji u proteklim godinama. Deonice “Deutsche Bank”, ipak su blago porasle sa istorijskog minimuma s obzirom na to da je S&P potvrdio da banka ima dobre kapitalne i likvidnosne izvore.

“Deutsche Bank” planira da ukine između 7 i 10.000 radnih mesta, odnosno oko 10 odsto svoje globalne radne snage, kao deo napora za smanjenje troškova, izvestio je nedavno The Wall Street Journal.

Back to top button