Twitter zamenjuje Monsanto u S&P 500 indeksu – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Twitter zamenjuje Monsanto u S&P 500 indeksu

S&P već decenijama održava popis najvećih kompanija čije akcije uključuje u svoj, verovatno najpoznatiji bezanski indeks na svetu.

Kao takav, ovaj indeks služi za procenu kretanja američke i svetske privrede, a uz njegov sistem vezani su i brojni investicioni indeksni fondovi, jedan od najpopularnijih oblika za rizična ulaganja s dobro pozicioniramim rizikom.

Objavljeno je da će akcije društvene mreže Twitter od četvrtka ući u sistem indeksa S&P 500, te isto tako ništa manje poznatog indeksa Dow Jones. Ovo znači da će i menadžeri indeksnih fondova sada morati da kupuju akcije Twittera da bi što tačnije reprezentovali ove indekse, pa je akcija Twittera po objavi vesti dobila na vrednosti nešto više od 3 odsto, prenosi Bug.

Twitter će u S&P 500 indeksu zameniti akciju kompanije Monsanto, proizvođača herbicida, pesticida, kao i genetski modifikovanog semena. Monsanto, je, naime, postao deo nemačkog Bajera, a objavljeno je i kako će se njihovo ime, često vezano uz kontroverze i teorije urote, ugasiti.

Tags
Back to top button