Britanska Vlada je spašavajući banku izgubila više od dve milijarde funti – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Britanska Vlada je spašavajući banku izgubila više od dve milijarde funti

Britanska vlada prodala je u utorak 7,7 posto deonica u Royal Bank of Scotland (RBS) za 2,5 milijardi funti ili 3,3 milijarde dolara, zabeleživši time gubitak od više od dve milijarde funti na deo svog ulaganja u tu banku koju je spasila od propasti 2008. godine.

Vlada je deonice prodala institucionalnim ulagačima po pojedinačnoj ceni dionice od 2,71 funti, što je gotovo upola manje od onog što je platila prilikom spašavanja RBS-a za 45,5 milijardi funti, na vrhuncu tadašnje finansijske krize.

Naime, vlada je te 2008. godine za pojedinu deonicu izdvojila 5,02 funti.

Ova prodaja predstavlja značajan korak u povratku RBS-a u potpuno privatno vlasništvo, čime finansijsku krizu ostavljamo u prošlosti“, izjavio je britanski ministar finansija Philip Hammond.

Britanska opoziciona Laburistička stranka kritikovala je prodaju deonica kada je u ponedeeljak večer bila najavljena, poručivši da će poreski obveznici izgubiti te da je vlada trebala još da pričeka s prodajom.

Nekad jedna od najvećih svetskih banaka, RBS je pod rukovodstvom izvršnog direktora Freda Goodwina započela agresivnu ekspanziju, a katastrofalna ponuda za holandskog zajmodavca ABN AMRO 2007. godine ga je značajno oslabila uoči finansijske krize.

Tek su malobrojni smatrali da je tadašnja britanska laburistička vlada pogrešila u spašavanju zajmodavca, no kasnije je tokom godina, obeleženih nemilosrdnim restrukturiranjem i pravnim troškovima, u potpunosti izbrisana dobit, a time i šanse za vraćanje novca poreskim obveznicima.

Vlada namerava preostalih 62 posto udjela u RBS-u da proda tokkom idućih pet godina, najverovatnije na sličan način kao sada, iako bi određen broj deonica mogla ponuditi i javnosti.

Tags
Back to top button