Hrvatske banke snažno povećale dobit u prvom kvartalu – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Hrvatske banke snažno povećale dobit u prvom kvartalu

Banke u Hrvatskoj u prvom tromesečju ove godine ostvarile su dobit pre oporezivanja u ukupnom iznosu od 1,66 milijardi kuna, što je znatno bolji rezultat nego u istom razdoblju prošle godine kada je pod pritiskom povećanih troškova rezervacija zbog Agrokora dobit banaka iznosila 448,5 miliona kuna, pokazuju u petak objavljeni podaci Hrvatske narodne banke.

I analitičari Hrvatskog udruženja banaka (HUB) ističu kako se rast dobiti banaka u prvom kvartalu ove godine može objasniti smanjenjem neto troškova rezervisanja i usklađivanja vrednosti.

“Gotovo celokupan rast dobiti može se objasniti smanjenjem neto ispravki vrednosti i vrednosnih usklađenja za gotovo 95 posto (ove godine nema ‘efekta Agrokora’)”, navodi su u objavljenoj publikaciji “HUB Pregledi”.

U odnosu na podatke HNB-a s kraja prvog kvartala prošle godine, dobit banaka pre oporezivanja porasla je za čak 269,1 posto, odnosno s prošlogodišnjih 448,5 miliona na 1,66 milijardi krajem marta ove godine.

Ujedno, znatno je smanjen broj banaka koje su poslovale s gubitkom. Naime, lani je od ukupno 26 banaka s gubitkom u prva tri meseca poslovalo deset banaka, a ove godine od 24 banke gubitak je zabeležilo njih pet.

Najveću je bruto dobit u prvom tromesečju ove godine iskazala najveća banka, Zagrebačka banka. Ta je banka iskazala dobit pre poreza u iznosu od 465,1 milion kuna, dok je u isto vrijeme lani beležila gubitak od 229,4 miliona kuna, na što je uticalo povećanje vrednosnih usklađenja plasmana trgovačkim društvima te rezervacija.

Privredna banka Zagreb (PBZ) prvi kvartal ove godine završila je s bruto dobiti u iznosu od 348,1 milion kuna, što je nešto bolji rezultat od 332,8 miliona kuna dobiti iz istog lanjskog razdoblja.

Sledi Erste & Steiermaerkische banka, čija je dobit pre oporezivanja krajem marta ove godine iznosila 235,8 miliona kuna i za 37,8 posto je veća nego lani, a sličan porast dobiti, za 37,6 posto, beleži Raiffeisebank Austria, koja je po iznosu bruto dobiti na četvrtom mestu s iznosom od 168,2 miliona kuna.

Na petom mestu po iznosu bruto dobiti je Splitska banka s iznosom od 139,5 miliona kuna, a šesta je Hrvatska poštanska banka, koja je u prva tri meseca ove godine zabeležila dobit u iznosu od 80,7 miliona kuna.

Više od 50 miliona kuna bruto dobiti u prvom su kvartalu ove godine ostvarile još dve banke – Addiko Bank 79,6 miliona kuna te OTP bank Hrvatska 73,5 miliona kuna.

Listu deset banaka po iznosu dobiti prije oporezivanja u prvom kvartalu ove godine zaključuju Sberbank, koja je na devetom mestu s bruto dobiti od 46,4 miliona kuna te Kreditna banka Zagreb s 11,3 miliona kuna.

Pet banaka je prva tri meseca ove godine zaključilo s gubitkom u ukupnom iznosu od 24,4 miliona kuna, od čega se gotovo polovina ili 11,3 miliona kuna odnosi na gubitak Veneto banke. S gubitkom su u prvom tromjeseču poslovale i Croatia banka (5,8 miliona kuna), Slatinska banka (5,5 miliona kuna), Primorska banka (1,2 miliona kuna) te Samoborska banka (552 tisuće kuna).

Po podacima centralne banke, pet stambenih štedionica u prvom je tromesečju ove godine poslovalo s bruto dobiti u ukupnom iznosu od 15,3 miliona kuna.

Tako su sve kreditne institucije u Hrvatskoj – 24 banke i pet stambenih štedionica, prvo tromesečje zaključile s ukupnom bruto dobiti od 1,67 milijardi kuna.

SEEbiz

Tags
Back to top button