Žene se često ne zauzimaju dovoljno za svoj poslovni napredak: kako to promeniti? – Bankar.rs
SAVETI ZA POSAOSLIDERSVE VESTI

Žene se često ne zauzimaju dovoljno za svoj poslovni napredak: kako to promeniti?

Žene na napredovanje u karijeri uglavnom gledaju kao na nagradu za dobro odrađen posao, što posledično znači i da, za razliku od muškaraca, uglavnom čekaju da im se unapređenje ponudi, umesto da aktivno pregovaraju s nadređenima o svojim pozicijama.

 

Pokazuju to rezultati istraživanja koja predvodi Victoria Medvec, profesorica menadžmenta i organizacije na Kellogg School of Management.

Takođe, prema njenim analizama, žene čekaju da zadovolje sve tražene kriterije za unapređenje na novu poziciju, dok su muškarci znatno spretniji u pregovaranju za svoj profesionalni napredak čak i ako zadovoljavaju samo neke od traženih uvjeta, piše Quartz.

Žene su naime, objašnjava ova profesorica, veoma produktivne u zagovaranju i pregovorima za svoje timove, kompanije ili porodice, međutim kada je u pitanju njihova vlastita karijera – oklevaju. Medvec je, stoga, navela tri osnovna saveta kako da osnaže svoju poziciju i preuzmu kontrolu nad vlastitim karijernim putem.

1. Zauzmite se za sebe!

Žene bi se trebale znatno aktivnije zauzeti za sebe, samostalno tražiti prilike i pregovarati o svom profesionalnom napretku, posebno u ključnim trenucima u njihovoj karijeri. Tražite prilike za vlastiti osobni i profesionalni razvoj, uključujući zadatke koji će, osim sticanja novih veština i znanja, doprineti i vašoj vidljivosti i prepoznatljivosti.

2. Prestanite biti previše skromni kada se radi o vašim sposobnostima!

Prema rezultatima istraživanja Korn Ferry Instituta, čak dve trećine izvršnih direktorica velikih kompanija uključenih u istraživanje, izjavilo je kako nisu bile svesne da bi mogle postati izvršne direktorice sve dok ih njihovi mentori ili nadređeni nisu to istakli. Umesto fokusa na vlastiti profesionalni razvoj, znatno su više bile usmerene na postizanje poslovnih ciljeva kompanije. Žene često previše umanjuju vlastite veštine i kapacitete, što se odražava i na način kako (ne) pregovaraju o svom profesionalnom napretku.

3. Pregovarajte i gradite odnose!

Neretko, piše Medvec, žene oklevaju u zagovaranju svog napredovanja pribojavajući se da bi time mogle narušiti odnose unutar radnog okruženja. Međutim, moguće je kvalitetno pregovarati i zauzeti se za sebe, a istovremeno graditi dobre odnose u kompaniji. Jedan od načina je da same prve pokrenete temu s nadređenima o vašem napredovanju. Tako se zauzimate za sebe, a prostor za pregovore ostavljate otvorenim, dok bi, ako samo reagujete na već određenu ponudu, to moglo biti teže.

Važno je, zaključuje Medvec za Quartz, osnažiti žene da se zauzmu za svoj profesionalni napredak jer to može otvoriti vrata uopšte većoj rodnoj ravnopravnosti na radnim mestima. Za naš je kontekst to od velike važnosti budući da su kod nas žene na menadžerskim i upravljačkim pozicijama još uvek osetno u manjini. Kultura kompanija tu svakako igra važnu ulogu, ali emancipacija samih žena ključna je na putu do ravnopravnosti.

Tags
Back to top button