Tri najveće svetske finansijske institucije pod optužbom za kartelsko udruživanje – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Tri najveće svetske finansijske institucije pod optužbom za kartelsko udruživanje

Protiv tri velike svetske financijske institucije, Banke Australije i Novog Zelanda (ANZ), nemačke Deutsche Bank i američkog financijskog servisa Citigroup bit će podignute optužnica za kartelsko udruživanje, potvrdila je Australijska komisija za tržišno nadmetanje i potrošače (ACCC), prenosi BBC.

“Optužnica će se ticati navodnog udruživanja u kartel, a donosi se na trgovanje deonicama ANZ-a iz 2015. godine”, kratko je izjavio u petak Rod Sims, predsednik ACCC-a komentarišući daleko najveći slučaj finansijskog kriminala u australskom bankarskom svetu.

Naime, u 2015. godini, kada je ANZ banka, jedna od četiri najveće australijske banke, preko IPO-a izdala deonice u vrednosti 2,4 milijardi australijskih dolara (1,9 milijardi američkih dolara) nije poštovala sve regulatorne propise, piše BBC. Australski “čuvari tržišnog reda” ACCC otkrili su finansijske divove terete za jedan deo, odnosno 25 milijona deonica od ukupno 81 miliona izdanih, vrednosti gotovo 800 miliona dolara koje ANZ nije obelodanio u svojoj dokumentaciji, a prodate su na tržištu.

Isto tako, u procesu IPO-a ANZ banke, globalni su finansijski servisi Deutsche Bank i Citigroup pružili osiguranje deonica (underwriting) što je ACCC nateralo da posumnja u “kartelsko ponašanje”, odnosno udruživanje više preduzeća u ostvarivanju profita, a to krši pravila tržišnog takmičenja prema kojima bi financijski servisi trebali biti konkurenti, a ne saveznici.

“Optužba ACCC-a jest da su udruženi osiguravatelji postigli dogovor oko raspolaganja s manje od jedan posto valjanih redovnih deonica ANZ banke”, objašnjavaju iz Citigroupa te, očekivano, odbacuju optužbe i insistiraju da su delovali u skladu s obvezama osiguravateljskog ugovora, prenosi CNN.

Sličan je odgovor došao i iz Deutsche banke u kojem tvrde da je banka, kao i zaposleni, poslovala odgovorno i u skladu s tržišnim pravilima.

Inače, nemačka Deutsche Bank, jedna je od najvećih evropskih banaka koja posluje u više od 70 zemalja i broji preko 100 hiljada zaposlenih. Isto tako, Citigroup je američka multinacionalna investicijska banka i finansijski servis koji posluje u 160 zemalja duž sveta, zapošljava preko 200 hiljada ljudi, a prošlogodišnji su im prihodi premašili 70 milijardi dolara.

Uzgred, australijski finansijski sektor u zadnjoj je deceniji preplavljen finansijskim skandalima. ANZ banka je prošle godine, bila prisiljena platiti 50 miliona australijskih dolara u nagodbi za optužbe nameštanja kamatnih stopa. Prema pisanju Bloomberga, ACCC je, preko tog slučaja, otkrio niz prestupa ANZ banke koji se tiču laganja regulatorima, falsifikovanja dokumentacije i primanja mita, a novom će optužnicom pokušati stati na kraj kriminalnim radnjama u australskim visokim finansijama.

 

Novac.hr

Tags
Back to top button